Župan Flego i suradnici na radnom sastanku u Općini Svetvinčenat

Župan Flego i suradnici na radnom sastanku u Općini Svetvinčenat

Istarski župan Valter Flego i njegovi suradnici - načelnik županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnik UO za održivi razvoj Josip Zidarić, pročelnica UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan i pročelnik UO za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan - posjetili su danas Općinu Svetvinčenat gdje su se sastali s načelnikom Daliborom Macanom, njegovim zamjenikom Alenom Doblanovićem, pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela Igorom Macanom te direktorom ureda TZ-a Deanom Pustijancem.

Na sastanku je načelnik Macan predstavio dva općinska projekta koja su u fazi realizacije te dva strateški važna projekta za naredno razdoblje. U tijeku su izgradnja uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda te rekonstrukcija i uređenje nerazvrstanih cesta na području Općine Svetvinčenat iz programa IPARD.

Što se tiče daljnjeg smjera razvoja Općine, načelnik je izdvojio onaj turističko-kulturni za što je značajna obnova kaštela Morosini-Grimani, kao i osmišljavanje difuznog hotela i razvoj turističko-stambene zone "Mandule". U kaštel je, naveo je načelnik, do sada uloženo 3 milijuna kuna te su obnovljene zidine i kula. U narednoj fazi, potrebno je renovirati palaču kaštela, a projekt bi se kandidirao na sredstva iz europskih fondova. Po pitanju razvoja modela difuznog hotela, župan Flego ponudio je pomoć Županije koja već ima iskustva na tom području zahvaljujući projektu u Završju.

Na području obrazovanja za Općinu je od iznimne važnosti dogradnja osnovne škole u Svetvinčentu s izgradnjom nove školske sportske dvorane. Naime, nastava se trenutno odvija u dvije smjene zbog nedostatka učionica. Kao osnivaču škole, naglasio je župan Flego, Istarskoj županiji je važno rješavanje tog problema, kako bi se učenicima omogućili adekvatni uvjeti za rad, a moguće rješenje vidi u modelu javnog-privatnog partnerstva.