Za prerađivačku industriju Istarske županije 3,8 milijuna kuna iz Jamstvenog fonda

Za prerađivačku industriju Istarske županije 3,8 milijuna kuna iz Jamstvenog fonda

Istarski župan Valter Flego i zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić danas su, u sjedištu Istarske županije, u Puli, potpisali novi Ugovor o dodjeli potpora iz Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu u iznosu od 3,8 milijuna kuna. Potpisivanju su prisustvovali i načelnik županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, direktor Istarske razvojna agencije Boris Sabatti (IDA) te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije Alen Damijanić.

Župan Flego, tom je prilikom, istaknuo kako su potpore prerađivačkoj industriji nužne jer upravo inovacije, investicije i izvoz mogu Istru izvući iz krize.
 
"Prerađivačka industrija je stvaratelj novih vrijednosti i zahvalan sam Ministarstvu gospodarstva što je prepoznalo potrebe naše županije", poručio je župan dodajući kako bi za petnaestak dana trebao biti raspisan natječaj za dodjelu sredstava iz Jamstvenog fonda. Župan Flego je ujedno pozvao istarske gospodarstvenike da se prijave i iskoriste čim prije raspoložive kreditne linije.

Zamjenik ministra Leverić rekao je da, krizi unatoč, sredstva u državnom proračunu namijenjena razvoju gospodarstva nisu smanjena, štoviše ove su godine povećana.

"Ministarstvo gospodarstva prošle je godine prepoznalo važnost uspostave ovakvog Jamstvenog fonda čija se sredstva, u iznosu od 30 milijuna kuna, dodjeljuju županijama. Držimo da su upravo mala i srednja poduzeća na području županija generatori razvoja kako gospodarstva samih županija, tako i Hrvatske", poručio je zamjenik ministra dodajući kako jačanje prerađivačke industrije doprinosi razvoju države, očuvanju postojećih te otvaranju novih radnih mjesta. Time također, kazao je zamjenik ministra, raste indeks industrijske proizvodnje koji je ove godine, u odnosu na prethodnu, porastao za nešto manje od 1%.

Direktor IDA-e Sabatti istaknuo je kako su do sada izdana 103 jamstva za prerađivačku industriju u Istarskoj županiji. Naime prije godinu dana potpisan je prvi ugovor o jamstvenoj shemi s Ministarstvom gospodarstva. Razlika između prošlogodišnjeg i novog ugovora je u roku otplate. Rok za otplatu kreditnih linija za poduzetnike tada je bio 5 godina, dok se ovim današnjim on produljuje na 10 godina.

Galerija fotografija