Posjet visoke delegacije iz Indonezije Istarskoj županiji

Posjet visoke delegacije iz Indonezije Istarskoj županiji

Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić upriličili su danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za visoku delegaciju iz Indonezije koju predvode NJ. E. Agus Sardjana, veleposlanik Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj i član Indonezijskog parlamenta dr. Surahman Hidayat, MA. Primanju su prisustvovali i bivši istarski župan Ivan Jakovčić te pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

Delegacija iz najveće otočne države na svijetu i petnaeste svjetske ekonomske sile u Istri boravi kako bi izvidjela mogućnosti buduće suradnje, prvenstveno na području brodogradnje, prerađivačke industrije i turizma.

Prilikom sastanka župan Flego upoznao je goste s istarskim gospodarstvom, mogućnostima investiranja, funkcioniranjem lokalne i regionalne samouprave, kao i prioritetnim županijskim projektima poput onog stavljanja u funkciju razvoja bivše napuštene vojne zone. Župan je izrazio zadovoljstvo što je Indonezija prepoznala Istru kao regiju s kojom želi uspostaviti konkretnu suradnju.

"Indonezija je zemlja s oko 245 milijuna stanovnika i njihovo tržište nudi mnogo prostora za izvoz naših proizvoda, poput maslinovog ulja, vina, kamena i brodova. S druge, pak, strane, naša županija nudi mogućnosti da njihovi poduzetnici investiraju kod nas", poručio je župan Flego.

Dr. Hidayat interesirao se oko prakse bratimljena Pule s drugim gradovima s čime ga je upoznao gradonačelnik Miletić kazavši kako je Grad otvoren za takav oblik suradnje posebice što se tiče kulturne i razmjene studenata.

- Imamo potpisane povelje o bratimljenu s devet gradova i bilo bi nam drago kad bi u Indoneziji pronašli grad sličan Puli, istaknuo je pulski gradonačelnik.

Ambasador NJ. E. Agus Sardjana poručio je kako Indonezija, kao morska država s puno otoka, treba visokokvalitetne brodove, a Istra je poznata upravo po dugoj tradiciji i iskustvu na tom području. Prema riječima ambasadora, Indonezija želi do 2015. godine bolje povezati sve otoke međusobno te im je zbog toga potreban veliki broj brodova o čemu će razgovarati s predstavnicima Uljanika.

Galerija fotografija