Kopar - Prvi radni sastanak grupe REI "Italiano oltre confine"

Kopar - Prvi radni sastanak grupe REI "Italiano oltre confine"

22. svibnja je u Kopru održan prvi radni sastanak grupe REI (Mreža za izvrsnost talijanskog jezika) "Italiano oltre confine". Cilj radne grupe je održavanje kvalitete talijanskog jezika i podupiranje prijevodne djelatnosti izvan granica.

U radnoj grupi sudjeluju aktivni članovi Jean-Luc Egger (zamjenik voditelja pravne i jezične sekcije, Cancelleria federale, Berna), Italo Rubino (Europska komisija, DGT, šef odsjek za talijanski jezik), Natale Vadori (profesor talijanskog jezika i prevoditelj Università  del Litorale, Kopar), Metka Malčić (profesorica talijanskog jezika, Università  del Litorale, Kopar ), Ornella Radeticchio Rossetto (novinarka Radio Kopar) te u ime Istarske županije Viviana Viviani, stručna savjetnica, prevoditeljica za talijanski jezik i protokol pri Stručnoj službi, Tea Batel, stručna suradnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine i voditeljica projekta S.I.M.P.L.E., te Ivana Lalli Paćelat, asistentica na Sveučilištu Jurja Dobrile. Od iznimnog značaja je i sudjelovanje predstavnika nacionalnog instituta za očuvanje talijanskog jezika, Accademia della Crusca.

Sve prisutne je na prvom radnom sastanku pozdravila zamjenica župana Viviana Benussi, koja je ukazala na potrebu ujednačavanja terminologije u Istarskoj županiji te se osvrnula na dvojezičnost Istarske županije i svih aktivnosti koje su se po tom pitanju provele i koje se provode.

Na radnom sastanku je bilo govora o talijanskom jeziku, ujednačavanju terminologije i problemima s kojima se prevoditelji susreću. Definirana je struktura radne grupe, zacrtani su ciljevi i radni zadaci te je definiran slijedeći susret krajem lipnja.

Sastanak  je bio prilika da se potakne razmišljanje o određenim problemima u talijanskom jeziku svih uključenih država, o njegovom položaju u institucijama Europske Unije, uporabi, njegovanju i očuvanju.

Galerija fotografija