Istra InspiriTIĆ uči djecu o kulturno-povijesnoj baštini Istre

Istra InspiriTIĆ uči djecu o kulturno-povijesnoj baštini Istre

Krajem travnja 2014. godine Istra Inspirit, zajednički projekt Istarske županije, Turističke zajednice Istarske županije i Istarske razvojne turističke agencije u svoju je ponudu obogatio novim programima, i to onim za najmlađe. Naime, svjesni činjenice da vlastiti identitet, lokalnu tradiciju, kulturnu i povijesnu baštinu, brojne mitove, legende i priče koje Istra čuva imamo obvezu prenijeti i našoj djeci, u projektu Istra Inspirit započelo se je s programom Istra InspiriTIĆ. Riječ je o zanimljivim edukativno-zabavnim radionicama namijenjenima i prilagođenima djeci vrtićke i školske dobi tijekom kojih polaznici obogaćuju znanje o svome kraju te njegovoj kulturno-povijesnoj baštini.

U sklopu radionica unutar programa Istra InspriTIĆ,  polaznici u opuštenoj atmosferi scenske igre uče o zanimljivostima Istre kroz jednu od dvije ponuđene teme radionica - "Mitska bića Istre" i "Jules Verne Junior".  U "Mitskim bićima Istre" polaznici se upoznaju s pričama o mitološkim likovima i 'štoricama' našega kraja, a po završetku ove radionice održava se i provjera znanja. Čitava je radionica osmišljena tako da se polaznike kroz edukativnu predstavu potiče da zapamte što veći broj informacija usput se zabavljajući, a nakon predstave slijedi kviz u kojemu djeca mogu provjeriti naučeno i natjecati se u znanju iz zemljopisa, književnosti i hrvatskog jezika, motoričkih vještina i poznavanja istarske flore i njezine medicinske primjene. U ovoj radionici glumačka skupina Istra Inspirita dolazi u posjet školama i vrtićima. Radionica "Jules Verne Junior" održava se u pazinskom kaštelu gdje se, osim interaktivne predstave, polaznicima nudi i vođena tura kroz stari grad te posjet Kaštelu i Pazinskoj jami. Na ovaj se način djeci prezentiraju djela poznatog svjetskog pisca Julesa Vernea, njegova povezanost s Pazinom, ali i kulturno-povijesna baština grada. Sam je projekt organiziran u suradnji s Muzejem grada Pazina i Etnografskim muzejem Istre.

Učenje o zavičajnoj baštini kroz ovakav oblik interaktivnih i nesvakidašnjih radionica zanimljivi je istarskim školama i vrtićima što najbolje pokazuje velik interes. Naime, u radionice "Mitska bića Istre" do sada je bilo uključeno oko 300 djece pulskih osnovnih škola.

Kroz program Istra InspiriTIĆ nastoji se potaknuti djecu da od najmlađih nogu istražuju sve posebnosti Istre te da sa zanimanjem uče o svome zavičaju, odnosno o povijesti, kulturi i tradiciji Istre.  Ovaj se projekt razvija na poticaj i inicijativu Istarske županije čiji je cilj poticati zavičajnu nastavu i tradicijsku kulturu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području Istarske županije.

Galerija fotografija