Istarska županija u godinu dana uštedila čak 7 milijuna kuna!

Istarska županija u godinu dana uštedila  čak 7 milijuna kuna!

Ušteđenim sredstvima Županija oprema pulsku bolnicu te ulaže u EU projekte, obrazovanje i gospodarstvo.

Istarski župan Valter Flego na današnjoj je konferenciji za novinare predstavio izmjene i dopune Proračuna za 2014. godinu, koje će se naći na sutrašnjem dnevnom redu županijske Skupštine.

"Svjesni okolnosti u kojima se nalazimo, Istarska županija uspjela je racionalnim poslovanjem  u ovoj godini uštedjeti čak 7 milijuna kuna koje će uložiti u poticaje i nove projekte u gospodarstvu, u zdravstvenu skrb, europske projekte i školstvo te zaštitu okoliša i povećanje energetske učinkovitosti. Uštede su ostvarene na plaćama i putnim troškovima zaposlenika, te energiji", naglasio je župan Flego dodajući kako, pak, očekivana ušteda u cijelom mandatu iznosi 25 milijuna kuna. U izmjene i dopune proračune Istarska županija ide kako bi uštede proračunski preknjižila te ih preusmjerila u razvojne i socijalne programe.

Od dosadašnjih ušteda, rekao je župan, 2.650.000 kn uložit će se u nabavu novog CT uređaja Općoj bolnici Pula, kao i za sufinanciranje popravka krova psihijatrije. Župan Valter Flego uspio je s ministrom zdravlja, Rajkom Ostojićem, dogovoriti da Ministarstvo zdravstva participira u dijelu troškova. Zbog iznimne važnosti koje uređaj ima za istarsko zdravstvo, župan Flego okupio je i sve istarske gradonačelnike te  s njima dogovorio sufinanciranje ostatka troškova.

Nadalje, Županije je osigurala i nove poticaje i jamstva za gospodarstvo u visini od 4,4 milijuna kuna. Iznos od ušteda iznosi 500.000 kuna, dok je preostali iznos dobiven za jamstveni fond.

"Za 1 milijun kuna smo povećali Fond za predfinanciranje EU projekata koji sad iznosi ukupno 6 milijuna kuna jer želimo povećati mogućnost apsorbiranja financijskih sredstava iz europskih fondova", objasnio je župan Flego istaknuvši kako Istra i u narednom razdoblju želi biti najuspješnijom hrvatskom regijom u povlačenju financijskih sredstava iz europskih fondova. 

Dodatnih 2.500.000 kuna ostvarenih uštedama, Istarska županija ulaže u obrazovanje, od čega 2 milijuna kuna u sufinanciranje troškova za prijevoz učenika srednjih škola, dok u povećanje energetske učinkovitosti i zaštitu okoliša ulaže 1,8 milijun kuna dobivenih od Fonda za zaštitu okoliša.