Župan Flego: Kvaliteta i izvrsnost ključ poljoprivrednih proizvoda u Istri

Župan Flego: Kvaliteta i izvrsnost ključ poljoprivrednih proizvoda u Istri

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i predsjednik Udruge certificiranih ekoloških proizvođača Istarske županije Nenad Kuftić potpisali su jučer ugovor o dodjeli gradskog uredskog prostora bez naknade ovoj udruzi. Potpisivanju je, u sjedištu gradske uprave, u Vodnjanu, prisustvovao i župan Istarske županije Valter Flego.

Vodnjan je izabran za sjedište udruge, rekao je njezin predsjednik, jer ima najveći broj poljoprivrednih proizvođača, a time će postati centar u kojem će eko-proizvođači pisati projekte za kandidiranje na EU-fondove te mjesto za edukaciju o eko-poljoprivredi.

Istarski župan, tom je prilikom, istaknuo važnost umreženosti istarskih eko-proizvođača, kako bi zajednički nastupali na tržištu, te promovirali Istru. Sinergija je značajna i kad je u pitanju pisanje europskih projekata. Istra nema dovoljno plodne zemlje, kazao je župan, da bi mogla konkurirati proizvodnjom u velikim količinama, ali zato je ključ u kvaliteti, specijalizaciji i izvrsnosti.

"Prednost istarskih poljoprivrednih proizvoda na velikom tržištu Europske unije je kvaliteta i izvrsnost, čemu pridonose čist okoliš, čist zrak i čista voda, istaknuo je župan.

Gradonačelnik Vitasović rekao je kako su maslinari već krenuli u eko-proizvodnju izrazivši nadu da će njihov primjer slijediti i ostali proizvođači.

"Potpisivanje ovog ugovora pridonijet će da njihovim putem krenu i drugi poljoprivrednici", rekao je Vitasović te dodao da na Vodnjanštini ima mnogo pčelara i povrtlara koji će se u budućnosti okretati eko-proizvodnji.