Održana koordinacija istarskog župana i gradonačelnika priobalnih gradova

Održana koordinacija istarskog župana i gradonačelnika priobalnih gradova

Istarski župan Valter Flego održao je koordinaciju gradonačelnika obalnih gradova Istarske županije  na kojoj se raspravljalo o Nacrtu prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, te su usvojene zajedničke primjedbe koje će uputiti nadležnom ministarstvu.

Prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji se nalazi u javnoj raspravi, ukidaju se koncesijska odobrenja, a uvode dozvole, koje se pod određenim uvjetima daju temeljem javnog natječaja, definiraju morske plaže, sidrišta i privezišta, a u jedinicama područne (regionalne) samouprave predviđa se osnivanje samo jedne županijske lučke uprave. Uz to, Nacrtom se predviđa i osnivanje Agencije za integralno upravljanje pomorskim dobrom.

Istarska županija smatra da se Agencijom neće ni pojednostaviti niti ubrzati postupak davanja koncesija. Osim toga, smatraju da će ista generirati dodatne troškove administracije i smanjenje sredstava od koncesijskih naknada koje sada pripadaju proračunima države, županija, gradova i općina.

Novim prijedlogom Zakona značajno smanjuje naknada koja se uplaćuje u lokalne i regionalne proračune dok istodobno gradovi i općine preuzimaju sve veće zakonske obaveze i odgovornosti u postupku upravljanja pomorskim dobrom.

Istarskom županu i gradonačelnicima neprihvatljivo je da prihodi od pomorskog dobra više ne budu po kontrolom lokalnih jedinica na čijem se području to pomorsko dobro nalazi. Naime, bez sredstava od brodica i umanjenjem sredstava od koncesija Istarska županija bi ostala prikraćena za oko 2.500.000,00 kn.

Međutim, ukoliko se Agencija osnuje, Istarska županija predlaže da ista može raspolagati sa samo 10% sredstava od naknada za koncesije i odobrenja na izvanlučkom području i za luke posebne namjene.

Jedan od sporih članaka kojim se ide ka daljnjoj centralizaciji ovlasti područne (regionalne) samouprave propisuje kako se "u jedincima područne (regionalne" samouprave osniva jedna županijska lučka uprava koja može imati ispostave."

Župan Flego i gradonačelnici taj prijedlog smatraju neprihvatljivim, jer drže da lokalnim jedinicama treba omogućiti osnivanje više lučkih uprava u okviru njihovih administrativnih granica, ovisno o odluci, procjeni, potrebi i/ili inicijativi županije i njezinih općina i gradova. Budući da je dosadašnji model upravljanja, s 5 županijskih lučkih uprava (Umag-Novigrad, Poreč, Pula, Rovinj, Rabac), daje dobre rezultate i zalažu  se da gradovi zadrže dosegnuti standard upravljanja pomorskim dobrom i lukama.

Na koordinaciji, župan i gradonačelnici posebno su se usprotivili članku 117. koji u iznimnim situacijama daje mogućnost ograđivanja plaža držeći ga "štetnim s posljedicama koje bi sutra mogle postati pravilo". Time bi, kažu, današnja dostupnost i otvorenost plaža, hrvatsku obalu, kao i njezin turizam, doveo na razinu turističkih destinacija koje su od svojih odredišta stvorila "geto".

Jednoglasno su se složili kako bi trebalo zadržati plaže otvorene i dostupne tvrdeći kako to čini našu komparativnu prednost i po čemu smo prepoznatljivi u turističkoj ponudi.

Nadalje, Istarska županija uputila je Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, primjedbu da je, s obzirom na kompleksan i dugotrajan postupak davanja koncesija, potrebno pojednostaviti i ubrzati prethodni postupak utvrđivanja granice pomorskog dobra i lučkog područja.

Galerija fotografija