Župan Flego sa suradnicima posjetio Općinu Žminj

Župan Flego sa suradnicima posjetio Općinu Žminj

U sklopu redovitog obilaska općina i gradova u Istarskoj županiji, istarski župan Valter Flego danas je posjetio Općinu Žminj gdje se sastao s načelnikom Markom Križmanom i njegovim suradnicima. Radnom sastanku prisustvovali su i načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić i direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti. Župan Flego, tom je prilikom, istaknuo kako mu je želja u ovoj godini obići jedan grad ili općinu tjedno kako bi se iz prve ruke upoznao s projektima pojedinog kraja.

Razgovarali su o prioritetnim razvojnim projektima Općine Žminj, a župana Flega je prvenstveno zanimalo u kojim područjima Županija može pomoći. Kao jedna od potreba Općine je izgradnja novog pročistača otpadnih voda, odnosno bio uređaja. Županija je preuzela obavezu da dogovori sa Svjetskom bankom i Hrvatskim vodama oko donacije za njegovu izgradnju. Također, dogovoren je način na koji će Županija i Općina Žminj zajedno uskladiti izmjene i dopune općinskog Prostornog plana. Župan Flego je rekao kako od načelnika i njegovih suradnika očekuje konkretne prijedloge i inicijative kako bi ih mogli uvrstiti u Prostorni plan Istarske županije.

Nadalje, bilo je govora i o potencijalnim mogućnostima razvoja poduzetničkih zona, na način da se čim prije riješe imovinsko-pravni odnosi napuštenih hala tvrtke Puris. Isto vrijedi i za Osnovnu školu Vladimir Gortan, koju je potrebno ponajprije legalizirati, te potom krenuti s projektom proširenja, a tu je obvezu Općina preuzela na sebe. Cilj je omogućiti svim osnovnoškolcima da pohađaju nastavu u jednoj smjeni. S manjkom prostora susreće se i dječji vrtić te je potrebno i taj problem riješiti kako bi sva djeca mogla biti primljena.

U 2014. godini, jedan od većih infrastrukturnih projekata za Općinu Žminj je početak gradnje kružnog toka na zapadnom ulazu u Žminj, koji predstavlja crnu točku u prometu, a financirat će se sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova. Po tom je pitanju, župan Flego obećao da će sljedeći tjedan Županijska uprava za ceste raspisati natječaj.

Istarski župan pozdravio je ideju načelnika Križmana o uređenju Trga M. Tita u Žminju i tamošnje općinske zgrade koju bi se moglo preurediti kao muzej gospodarstva. Županija je voljna biti partnerom na projektu kojeg bi se kandidiralo na fondove Europske unije.