Održan prijem za učenike u sklopu eurospkog projekta K.E.P.A.S.S.

Održan prijem za učenike u sklopu eurospkog projekta K.E.P.A.S.S.

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je održan prijem za učenike koji su boravili na razmjeni u akreditiranim školama Istarske županije, u sklopu europskog projekta K.E.P.A.S.S. - Program razmjene znanja školskih sustava Jadranske regije.

Projekt K.E.P.A.S.S. se financira s 2,2 milijuna eura u okviru Programa transgranične suradnje IPA-Adriatic, od čega je za potrebe Istarske županije predviđeno 241.080,00 eura.

Učenike je primila zamjenica istarskog župana Viviana Benussi i pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan.

Cilj projekta je integriranje školskih sustava Jadranske regije kako bi srednjoškolsko obrazovanje bilo kompetitivnije i kako bi se učenicima osigurala mobilnost. Isto tako, projektom se želi omogućiti međusobno priznavanje programa i diploma, te time pridonijeti povećanoj povezanosti između obrazovnog sustava i tržišta rada Jadranske regije.

Program mobilnosti je započeo 13. rujna 2014. godine, a završava 6. prosinca 2014. godine. Odabrani učenici su pohađali trimestar u jednoj od akreditiranih škola neke druge jadranske države. Tijekom tog razdoblja, učenici su pratili nastavu u školi-domaćinu i upoznali se s novim nastavnim metodama i tehnikama. Također, imali su priliku upoznati nove jezike, kulture i realnosti.

U programu sudjeluju četiri srednje škole iz Istarske županije, a to su: Srednja škola Mate Balote Poreč, Turističko ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč, Srednja škola Zvane Črnje Rovinj i Gimnazija Pula.

Akreditirane škole Istarske županije su primile 14 učenika iz Crne Gore, Italije te Bosne i Hercegovine. Na razmjeni iz naših akreditiranih škola sudjeluje 14 učenika koji su boravili u Crnoj Gori, Italiji te u Bosni i Hercegovini.