Konstituiran Savjet za gospodarstvo Istarske županije

Konstituiran Savjet za gospodarstvo Istarske županije

Savjet za gospodarstvo Istarske županije, koji je konstituiran u srijedu, 4. rujna 2013. godine, nije neko paralelno gospodarsko tijelo, već obrnuto, jer će pomoći da se umrežavanjem postojeće infrastrukture javni sektor bolje angažira i bude u službi privatnog. To je naglasio župan Valter Flego, na konstituiraćoj sjednici Savjeta, održanoj u sjedištu Istarske županije u Puli.

Za predsjednicu Savjeta za gospodarstvo izabrana je Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK - Županijske komore Pula, a kao njezin zamjenik Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije. Članovi Savjeta su: dr.sc. Dean Ban, ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč; prof.dr.sc. Danijela Križman Pavlović s Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Pula; Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije; dr.sc.Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije d.o.o. Pula i Tanja Lorencin Matić, predstojnica Područnog ureda Pula Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Kao savjetodavno tijelo Župana Istarske županije, Savjet za gospodarstvo imat će ulogu aktivnog sudjelovanja u pripremi i donošenju mjera za razvoj gospodarskih djelatnosti u svim segmentima i rješavanju problema; predlagat će mjere za efikasniji pristup razvoju, te značajno jačanje istarskog gospodarstva; predlagat će mjere za poticanje proizvođača, malih i srednjih poduzetnika te poljoprivrednika s ciljem zadržavanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta.

U uvjerenju da će Savjet biti djelotvoran za oživljavanje gospodarstva Istre, župan Flego se osvrnuo na ekonomsku  krizu koja, kako je rekao " posljednjih godina u velikoj mjeri diktira svjetska gospodarska kretanja, a obilježila je i istarsko gospodarstvo. Iako je Istra prema svim relevantnim pokazateljima u nešto boljoj situaciji u odnosu na ostatak zemlje, rezultati su vidljivo skromniji nego prije gospodarske krize. Aktualni trenutak obilježava rekordan broj nezaposlenih, blokirane investicije i nedostatak poduzetničkih inicijativa." Stoga, nastavio je župan "gospodarski rast i razvoj Istre, otvaranje novih radnih mjesta i veći životni standard nameću se kao apsolutni prioriteti. Zato je Istarska županija, zajedno sa svim relevantnim subjektima na županijskoj razini, odlučila usmjeriti sve raspoložive snage u jačanje istarskog gospodarstva, što će rezultirati i povećanjem zaposlenosti i životnog standarda naših građana".

Galerija fotografija