Župan Valter Flego boravi, na čelu istarskog izaslanstva, u Anconi

Župan Valter Flego boravi, na čelu istarskog izaslanstva, u Anconi

Istarski župan Valter Flego nalazi se u dvodnevnom posjetu Anconi, gdje će na čelu istarskog izaslanstva sudjelovati u radu Stalnog  foruma antifašističkih boraca, antifašista i povijesnih instituta jadransko - jonskih gradova i regija.

Prvog dana boravka župana Flegu i njegovu zamjenicu  Giuseppinu Rajko primio je predsjednik Regije Marche Gian Mario Spacca. Razgovarali su o suradnji dvije  regije na mnogim projektima koji će se financirati iz strukturnih fondova Europske unije. Posebno je bilo riječi o  razmjeni u turizmu, te o zaštiti manjina.

S obzirom na dosadašnju suradnju koju Istarska županija i Regija Marche imaju u mnogim  EU projektima, razgovori su vođeni  o zajedničkim aktivnostima na poticanju autohtonih poljoprivrednih proizvoda. Istaknuto je partnerstvo AZRRI-ja  je u međunarodnom projektu ZOONE -Zootehničko umrežavanje radi održive inovativnosti u Jadranskoj euroregiji, čiji je vodeći partner Regija Marche. Projekt ZOONE ima za cilj jačanje inovacijskih kapaciteta na istraživačkoj, tehničkoj i institucionalnoj razini radi stvaranja povoljnog okruženja i davanja specifične potpore zootehničkim tvrtkama kao osnovu  za razvoj poduzetničkih farmi. Projektom se, između ostaloga, financira izgradnja štale za tov teladi istarskog goveda.

U suradnji s Agencijom za razvoj poljoprivredo prehrambenog sektora Regije Marche  kandidiran je projekt TRUFFLINK "Istraživanje i inovacije za održivi razvoj Jadranskog prostora: Proizvodnja tartufa kroz znanstvenu i institucionalnu mrežu znanja".

Istarsko će izaslanstvo u subotu, 31. kolovoza,  sudjelovati  u radu stalnog  Foruma udruga antifašista i partizana, na kojem će župan Flego  govoriti o istarskom doprinosu  pobjedi antifašističke koalicije u  II. svjetskom ratu, te njegovanju antifašističkih tradicija u suvremenom svijetu.

Galerija fotografija