Bina Istra ukorak s glavnom turističkom sezonom

Bina Istra ukorak s glavnom turističkom sezonom

Do kraja tjedna bit će obavljeni zadnji sanacijski radovi na kolniku, vijaduktima i sustavu otpadnih voda na dionici Istarskog ipsilona od Pazina do  tunela Učka, pa će ta prometnica biti spremna za glavnu turističku sezonu. O tome su izvijestili istarskog župana Valtera Flega  generalni direktor Bina-Istre David Gabelica i direktor Bina-Istre upravljanje i održavanje Christian Santaleza. Na sastanku, održanom u upravnoj zgradi Bina Istre na tunelu Učka, bili su  pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije Josip Zidarić i načelnik Općine Lupoglav Franko Baxa. Rečeno je da je promet u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 2,5 posto.

Posebno je bilo razgovora o aktivnosti koje se provode za nastavak izgradnje  druge trake Istarskog ipsilona od Rogovići  do Vranje. Za četiri dionice na tom dijelu prometnice već su  izdane građevinske dozvole. Izvršena je parcelacija, a u toku je otkup zemljišta od vlasnika. Očekuje sa da će  to biti gotovo do kraja  rujna ove godine, a početkom listopada započet će izgradnja na dionici  Rogovići-Cerovlje.

Usporedno s tim aktivnostima, radi se na produženju koncesije, uz što je vezan način financiranja  čitavog posla, u kojemu uz koncesionara, sudjeluje i Republika Hrvatska. Kako je rečeno, župan Flego i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić uskoro će održati sastanak kako bi se  što prije riješio  taj zahtjev. To je iznimno važno i zbog pregovora s bankama i njihovog uključivanja u financiranje projekta. S prijedlogom za produženje koncesije župan će izvijestiti i  istarske saborske zastupnike, kako bi se i na taj način ubrzao taj proces.

Poslije sastanka, gosti su u pratnji domaćina, posjetili  i razgledali Centar upravljanja tunelom. Domaćini su izvijestili župana kako je Bina Istra, kao i do sada, spremna se i dalje angažirati u promicanju  kvalitetne hitne medicinske pomoći.

Galerija fotografija