Novi model hitne medicinske pomoći

Novi model  hitne medicinske pomoći

U Istarskoj ćemo županiji uspostaviti  djelotvoran i fleksibilan sustav hitne pomoći  koji će, polazeći od reforme  što ju je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi donijelo 1. studenoga, biti nadograđen našim istarskim modelom - rekao je istarski župan Ivan Jakovčić na svečanosti potpisivanja  Sporazuma o međusobnoj suradnji između Istarske županije, Istarskih domova zdravlja i  Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Sporazum su  u srijedu, 23.  studenog 2011. godine potpisali župan  Ivan Jakovčić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Ksenija Družetić-Božić, u  sjedištu Istarske županije u Puli.

Sustav će imati jednaki broj doktora kao i do sada, a novina je što će imati još šest doktora u pripravnosti, 15 sestara i  12 vozača. Takav model stupa na snagu odmah i bit će poslan Ministarstvu tek  na znanje. Istrani će imati viši standard hitne medicinske pomoći od onoga prije reforme koju provodi Ministarstvo. Reforme su nam donijele 9 milijuna kuna više za hitnu medicinu, ali je istodobno standard pao, što je nelogično i zato  u Istri donosimo vlastiti sustav,  rekao je župan.

Istarski domovi zdravlja i Zavod za hitnu medicinu Istarske županije se obvezuju na međusobnu suradnju u opravdanim situacijama životne ugroženosti u cilju osiguravanja dostupnosti i kontinuiteta zdravstvene skrbi stanovništva na području Istarske županije.Temeljem dostavljenih naloga i izvješća Istarska županija utvrđuje međusobna potraživanja između Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije te će sukladno obračunima izdati odgovarajuće naloge za isplatu. Eventualna nedostatna sredstva osiguravat će Istarska županija i jedinice lokalne samouprave s područja Istarske županije.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Ksenija Družetić-Božić je naglasila kako novi model jamči   da nam ne padne razina  zdravstvene zaštite u odnosu na onu koja je bila prije reforme.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić pohvalio je Sporazum, jer je pronađen model za krizne situacije. Istarski je model dobar i zbog toga što hitne medicinske slučajeve rješavamo  međusobnom suradnjom, što je dobar primjer i za Ministarstvo.

Na pitanje novinara o funkcionalnosti novog modela  pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić je istaknula kako će on kadrovski i organizacijski  zdravstvenu zaštitu učiniti djelotvornijom a  vrata hitne pomoći bit će otvorena  24 sata dnevno.

Galerija fotografija