Župan Jakovčić u Bologni potpisao Sporazum o suradnji s regijom Emilia Romagnom

Župan Jakovčić  u Bologni potpisao Sporazum o  suradnji s regijom Emilia Romagnom

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić i pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan boravili su u petak,  4. studenoga 2011. godine u Bologni, gdje su župan Jakovčić i predsjednik regije Emilia Romagna Vasco Errani  potpisali Sporazum o suradnji.

Sporazumom o suradnji Istarske županije s talijanskom regijom Emilia Romagnom  definirani su zajednički strateški ciljevi suradnje, s obzirom na Bolognu kao jedno od najvažnijih europskih sveučilišnih centara. Tom će se suradnjom istaknuti komparativne prednosti dviju regija i poticati zajednički programi na području gospodarstva, kulture, poljoprivrede, turizma i zaštite okoliša.

Župan Jakovčić i pročelnik Otočan sudjelovali su u radu seminara "Adriatic-Ionian macroregion: A new Framework for Cross Border Co-operation/Jadransko Jonska makroregija: novi okvir za prekogranicnu suradnju".

Uz govornike iz Europskog parlamenta, talijanskog Ministarstva vanjskih poslova te talijanske regije Emilia Romagne, medunarodnom skupu obratio se i župan Istarske županije Ivan Jakovčić.

U svom je govoru župan Jakovčić istaknuo  potrebu donošenja Jadransko-Jonske strategije u okvirima europske inicijative o osnivanju Jadransko-Jonske makroregije, koja bi obuhvatila 8 zemalja na obalama dva mora. Jadransko-Jonska makroregija predstavljena je kao novi instrument suradnje i održivog razvoja na zajedničkim strateškim interesima.

U tom je kontekstu župan naglasio kako se početkom prosinca u Hrvatskoj i Sloveniji održavaju parlamentarni izbori.

"Hrvatska će nakon predstojećih izbora gotovo sigurno preuzeti novu ulogu na Balkanu, to je nova politicka realnost" -  naglasio je župan Jakovčić.

Tijekom dana župan Jakovčić i pročelnik Otočan susreli su se i s gospodinom. Massimom Toschijem , savjetnikom predsjednika talijanske regije Toscane.

Galerija fotografija