Poreč: Međunarodni znanstveni skup "150 godina od uspostave Istarskog pokrajinskog sabora" održat će se u Poreču od 13. do 15. listopada 2011.

Poreč: Međunarodni znanstveni skup "150 godina od uspostave Istarskog pokrajinskog sabora" održat će se  u Poreču od 13. do 15. listopada 2011.

U Poreču će se 2011. godine, u organizaciji Istarskog povijesnog društva - Società  Storica Istriana i Zavičajnog muzeja Poreštine - Museo del territorio parentino, a pod pokroviteljstvom županijskog Upravnog odjela za kulturu - Assessorato alla cultura della Regione Istriana i Grada Poreča - Città  di Parenzo održati međunarodni znanstveni skup 150 godina od uspostave Istarskog pokrajinskog sabora u Poreču.   konferenciji za novinare održanoj u  utorak, 11. listopada 2011. godine, u Istarskoj sabornici u Poreču, program Znanstvenog skupa su predstavili Maurizio Levak, predsjednik Istarskog povijesnog društva, Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije.

Na skupu će izlagati hrvatski, slovenski, talijanski i poljski povjesničari (i znanstvenici povijesti bliskih znanosti) koji se bave političkim, društvenim i gospodarskim razvojem Istre u drugoj polovini XIX. stoljeća. Neće biti riječi samo o parlamentarnom, tj. političkom, životu onoga vremena, već će se govoriti o svim sastavnicama društvenoga razvoja devetnaestostoljetne Istre, od kojih su se mnoge odrazile na rad Istarskog pokrajinskog sabora. Skup će biti održan u Istarskoj sabornici u Poreču, najprikladnijem mjestu za obilježavanje navedene obljetnice, a svečano je otvaranje predviđeno za 13. listopada u 16 sati.

Ciljevi programa su dostojno obilježavanje 150. godišnjice uvođenja parlamentarizma i višestranačja, njegovanje tradicija demokratskog društva, upoznavanje šire javnosti s društvenom, političkom i gospodarskom prošlošću Istre toga doba i znanstveno vrednovanje mjesta i uloge Istarskog pokrajinskog sabora u istarskoj povijesti druge polovine XIX. stoljeća.

Ciljne skupine ovoga projekta su, osim znanstvenika koji se bave prošlošću Istre i studenata, svi zainteresirani za zavičajnu povijest i njegovanje parlamentarizma i stečevina demokratskog društvenog sustava. Očekivani rezultati skupa su nove znanstvene spoznaje o prilikama tog vremena, podizanje znanja u široj javnosti o nastanku i razvoju zavičajnih demokratskih ustanova te jačanje svijesti o potrebi njegovanja parlamentarizma i višestranačja kao najboljeg poznatog oblika društvenog uređenja.

Pored do sada provedenih aktivnosti obilježavanja 150 godina Istarskog pokrajinskog sabora: digitalizacija službenih listova Markgrofovije Istre, nadograđivanje Istrapedije - istarske internetske stranice studentskim radovima, zavičajni kviz Krasna zemljo - Meraviglioso paese, 25. studenog očekuje nas otvorenje izložbe o životu u Istri u vrijeme djelovanja Istarskog sabora "Perom i šakama" Povijesnog muzeja Istre - Museo storico dell"™Istria, te predstavljanje publikacije o povijesti Istarskog sabora, Zavičajnog muzeja Poreštine - Museo del territorio parentino i Humaniore d.o.o. 13. prosinca.