Pula: Primanje predstavnika 154. brigade HV

Pula: Primanje  predstavnika 154. brigade HV

Povodom obilježavanja 19. obljetnice osnutka 154. brigade  Hrvatske vojske, zamjenik istarskog  župana Vedran Grubišić primio je u četvrtak, 2. prosinca 2010. godine, izaslanstvo  brigade, u kojem su bila dva zapovjednika brigade, tri zapovjednika bataljuna i  četiri predsjednika braniteljskih udruga proizašlih iz  Domovinskog rata.

Pozdravljajući ih u svoje i u ime  župana Ivana Jakovčića, podžupan Grubišić je  istaknuo kako  je Istra ponosna na svoje branitelje, jer se  s našeg područja  nikada nije išlo zbog osvajanja, već zbog obrane od neprijatelja.  Biranim je riječima pohvalio primjerno ponašanje  pripadnika brigade na  ratom zahvaćenim područjima i njihov angažman danas, kada u svojim sredinama  pridonose kvalitetnom suživotu i sveopćem napretku.

O ratnom je putu  154. brigade govorio jedan od njezinih ratnih zapovjednika pukovnik Dragutin Dika. Ta je postrojba  formirana 1. prosinca 1991, godine u Pazinu. Popunjavala se vojnicima s područja  Pazinštine, Buzeštine, Bujštine, Poreštine i dijelom Labinštine.

Od  prvog odlaska na ličku bojišnicu, u travnju 1992. godine, pa do konačnog povratka u kolovozu 1995. godine,  kroz 154. brigadu prošlo je oko 5.800  pripadnika,  samo je jedan poginuo i dva su ranjena. Uz vojno djelovanje na ličkoj bojišnici, brigada je u cijelosti  sudjelovala u vojno-redarstvenoj akciji  "Oluja".

Brigada je časno i u cijelosti  ispunila postavljene joj zadatke, i nije iza sebe na ratištima ostavila negativne repove - nešto zbog čega bi se danas morali sramiti, naglasio je Dika, te zaključio kako  su i danas, djelovanjem kroz udruge, njezini pripadnici aktivni u svojim sredinama.

Pripadnici 154. brigade upoznali su gospodina Grubišića s dijelom  aktivnosti kojima će iduće godine obilježiti  značajni jubilej - 20. obljetnicu osnutka. Znanstveni skup Pazinski memorijal bit će posvećen temi o doprinosu Istrana  Domovinskom ratu, a središnja će se proslava održati također u Pazinu, te je zatraženo pokroviteljstvo istarskog župana Ivana Jakovčića.