Rimini: Bilateralna suradnja Istarske županije i Regije Emilia Romagna

Rimini:  Bilateralna suradnja Istarske županije i Regije Emilia Romagna

Izaslanstvo Istarske županije, u sastavu  župan Ivan Jakovčić,  član Poglavarstva zadužen za  međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan i pročelnik Kabineta župana Miodrag Čerina, boravi danas u talijanskom Riminiju, gdje  se susrelo s izaslanstvom  Regije Emilia Romagna, te sudjelovalo u radu Konferencije o strategiji regionalnog razvoja. 

Vrlo su korisni bili  bilateralni razgovori s predsjednikom Regije Emilia Rmagna  Vascom Erranijem i njegovim  suradnicima. Dogovorena je  uspostava dugoročne suradnje koja će biti definirana Protokolom, što će ga Istarska županija s Emiliom Romagnom potpisati početkom iduće godine.

Prema dogovoru, ta bi se buduća suradnja najviše potvrdila na području zaštite okoliša, gdje Emilia Romagna provodi mjere zaštite po najvišim kriterijima i ima  jednu od najznačajnijih agencija  za zaštitu okoliša u Europi. Posebno je bilo govora o suradnji u poljoprivredno prehrambenom sektoru, gdje su  dodirne točke dviju regija u zaštiti  autohtonih  goveda - u Istarskoj županiji  Boškarina, a u Emiliji Romagni Romagnola. Obostrana iskustva u tom segmentu pridonijet će kvalitetnijoj zaštiti  domaćih vrsta goveda.

Razgovarali su  o unapređivanju turističke suradnje kao i  suradnje na području znanosti. Budući  da je predsjednik Regije Emilia Rmagna  Vasco Errani i predsjednik  Konferencije talijanskih regija, dogovorena je  zajednička suradnja  u europskim programima i  apsorpciji sredstava iz  europskih fondova.

U nastavku boravka u Riminiju, župan Jakovčić je govorio na Konferenciji o strategiji regionalnog razvoja,  gdje je  iznio iskustva regionalnog udruživanja i  rada u Jadranskoj euroregiji.