Županija nabavlja 13 novih vozila za sanitetski prijevoz i 3 kombi vozila za prijevoz osnovnoškolaca

Županija nabavlja 13 novih vozila za sanitetski prijevoz i 3 kombi vozila za prijevoz osnovnoškolaca

Današnja, 27. po redu sjednica Skupštine Istarske županije, održana u Spomen domu, u Pazinu, započeta je minutom šutnje u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Na aktualnom satu bilo je govora o važnim županijskim projektima i programima pa je tako postavljeno pitanje o napretku projekta uređenja Odjela za dječju rehabilitaciju pri Specijalnoj bolnici „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, u čijem sufinanciranju sudjeluju Istarska županija, te svi istarski gradovi i općine. Resorna pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić je kazala da su radovi počeli koncem listopada prošle godine i teku sukladno planu, a prema ugovoru trebali bi trajati 14 mjeseci i biti dovršeni do kraja ove godine. Još jedna kapitalna investicija je projekt rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade i izgradnje školske sportske dvorane Osnovne škole Svetvinčenat za potrebe uvođenja jednosmjenske nastave. Pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan je odgovorila da je sukladno Planu nabave, u trećem kvartalu predviđena objava postupka Javne nabave, a pripreme su već u tijeku. Ukoliko sve bude teklo prema planu, građevinski radovi bi trebali započeti prije kraja godine.

Na pitanje o broju prvašića, pročelnica Percan je rekla da je lani bilo 1920 školskih obveznika, a ove ih je 2023, odnosno 103 više, a budući da su upisi još u tijeku u ovome trenutku se ne zna još koliko će ih u konačnici i biti upisano u prvi razred osnovne škole. Što se tiče srednjih škola, u šk. god. 2024./2025. neće biti ukidanja programa, a kao novi smjerovi uvode se prirodoslovno-matematička i jezična gimnazija u Umagu, kao dislocirani Odjel Gospodarske škole Buje. Generalno gledajući, dodala je pročelnica, posljednjih godina jača interes za strukovne programe, dok je nešto manji onaj za gimnazije.

Još jedna tema vezana za područje obrazovanja, odnosila se na prijevoz učenika, a kako je pojašnjeno Županija je obvezna osigurati prijevoz za učenike osnovnih škola.

„Nastavljamo dalje s nabavom kombi vozila za područja koja su nam teško pristupačna, gdje autobusi ne mogu doći do samih kuća. Ove godine smo u Proračunu osigurali 135 tisuća eura za tri kombi vozila, dva su za sjevernu Istru, za područje Buja, a jedno za Buzet“, kazala je pročelnica Percan.

Pročelnik za održivi razvoj Mirko Radolović osvrnuo se na Javni poziv za sufinanciranje programa/projekata ravnomjernog razvitka, za što je u ovogodišnjem Proračunu osigurano 150 tisuća eura. Kako je istaknuo, poziv je bio raspisan krajem četvrtog mjeseca i općine su imale rok od 60 dana da dostave svoje prijave. Uslijedila je evaluacija projekata, a sredstva će biti dodijeljena za projekte uređenja cesta, proširenja groblja, uređenja dječjih igrališta i onog što je zaista nužno lokalnoj zajednici.

Govora je bilo i o pulskoj Cementari, te prelasku rada tvornice na prirodni plin, odnosno napuštanju fosilnih goriva. Župan Boris Miletić je kazao da ono što Županija može napraviti je inicirati razgovore s Upravom i vlasnicima.

„Svaka tvornica, pa tako i ova, posluje u skladu s izdanim dozvolama, konkretno se radi o okolišnoj dozvoli koja je na snazi i dok je ona na snazi mi nemamo mehanizme da ih prisilimo, odnosno da im uvjetujemo jedan takav pothvat. Sigurno bi bilo znatno bolje da tvornica koristi jedan ekološki prihvatljiviji energent pa ću stoga preuzeti na sebe obvezu da pokrenem razgovor na tu temu“, rekao je župan.

Od odluka koje su danas usvojene, valja istaknuti da je Skupština jednoglasno usvojila onu o nabavi trinaest sanitetskih vozila i tri medicinska automobila za potrebe Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Istarska županija time nastavlja intenzivnu obnovu voznog parka sanitetskog prijevoza, a podsjetimo da su u ovoj godini već nabavljena 5 nova vozila za sanitet. Jednoglasno je usvojen i Prijedlog Odluke o III. Izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Istarske županije.

Nadalje, spomenimo da su ravnateljice pet domova za starije osobe, čiji je osnivač Županija, podnijele Izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2023. godinu. Isto tako, usvojena su Izvješća o radu za prošlu godinu za Istarsku kulturnu agenciju, Etnografski muzej Istre, Muzej suvremene umjetnosti Istre te Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, ustanova čiji je osnivač, također, Istarska županija.

Galerija fotografija