Dodijeljene zahvalnice Istarske županije istaknutim pojedincima

Dodijeljene zahvalnice Istarske županije istaknutim pojedincima

Na današnjoj svečanoj sjednici Istarske županije, održanoj u Spomen domu, u Pazinu, u povodu obilježavanja 25. rujna - Dana Istarske županije, 80. obljetnice donošenja Rujanskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom i 30. obljetnice Istarske županije dodijeljene su Zahvalnice Istarske županije istaknutim pojedincima. Za sva postignuća i uspjehe Istarske županije, zaslužni su i njezini građani. Neki od njih posebno su se istaknuli svojim zapaženim radom i rezultatima te nas tako trajno zadužili. Istarska županija o tome itekako vodi brigu te kontinuirano dodjeljuje priznanja za izniman doprinos na svim područjima i u korist čitavog društva. 

Dobitnik ovogodišnjeg priznanja, Zahvalnice Istarske županije za izniman doprinos na području kulture je Daniel Načinović, poznati istarski književnik i jedno od vodećih pjesničkih imena u Istri. Veliki doprinos istarskoj kulturi dao je i kao prevoditelj, kazališni autor, ilustrator, slikar i glazbenik. Dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada i priznanja, a predstava „Burra“, nastala prema njegovoj slikovnici, jedna je od najizvođenijih u Istarskom narodnom kazalištu. 

Za izniman doprinos na području obrazovanja u županiji, Zahvalnica je dodijeljena Čedomiru Ružiću, cijenjenom profesoru hrvatskog jezika i književnosti te talijanskog jezika i književnosti. Tijekom četrdesetogodišnje karijere u odgojno-obrazovnom sustavu posebno se istaknuo kao ravnatelj Srednje škole Mate Blažine u Labinu, na čijem je čelu bio punih 26 godina, sve do umirovljenja prošle godine. Za osobite zasluge u prosvjeti, odlikovan je od strane Predsjednika Republike Hrvatske Redom Danice hrvatske, a dobitnik je i županijske nagrade Istriana.

Zdravstvena skrb jedan je od važnijih prioriteta u Istarskoj županiji, stoga se zahvalnica za izniman doprinos na tom području danas dodijelila doktorici medicine Sonji Vidulin. Doktorica Sonja Vidulin omiljena je pulska pedijatrica koja je kroz 42 godine rada kao liječnica, a od kojih 34 kao pedijatrica, predano skrbila o najosjetljivijoj skupini, našoj djeci, u ambulanti Istarskih domova zdravlja na Verudi. Zahvalnicom Istarske županije odajemo joj priznanje i upućujemo zahvalnost za dugogodišnji predan rad i ogromno odricanje koje je potrebno za uspješno obavljanje liječničkog poziva.

Izniman doprinos na području gospodarstva dao je i Veljko Ostojić, koji je svoju dugu i uspješnu poslovnu karijeru proveo u turističkom sektoru obnašajući najodgovornije funkcije. Veljko Ostojić je, osim velikog stručnjaka i vizionar, zaslužan za niz razvojnih projekata kao što su vinske ceste, ceste maslinovog ulja, agroturizmi, pokretanje Master plana turizma Istre i brojni drugi. Zahvalnicom mu odajemo priznanje što je svojim angažmanom postavio visoke standarde i razvijao turističke proizvode koji su doprinijeli da Istra danas bude najuspješnija turistička destinacija u Hrvatskoj, nadaleko prepoznata i cijenjena u svijetu.

Na području sporta, Zahvalnica za izniman doprinos dodijeljena je Slavku Rasbergeru, utemeljitelju ATP turnira u Umagu, jednog od najvažnijih i najdugovječnijih sportskih događaja u Hrvatskoj, na čijem je čelu bio 20 godina kao direktor. Zahvalnicom mu odajemo priznanje što je svojom umješnošću, entuzijazmom, velikim angažmanom i predanim radom stvorio teniski spektakl koji i dalje traje te pozicionirao Umag, Istarsku županiju i Republiku Hrvatsku na tenisku kartu svijeta.

Stvaranje i razvoj regionalne samouprave u njezinim osjetljivim počecima ne bi bilo moguće bez prvog istarskog župana, pokojnog doktora znanosti Luciana Delbianca. Početak političke karijere doktora znanosti Delbianca seže u 1988. godinu, kada je izabran za potpredsjednika Skupštine općine Pula, a nakon prvih općih parlamentarnih izbora 1990. godine, postaje predsjednik Skupštine općine. Već tada je imao iznimno teške zadaće: kao glavni pregovarač civilnih vlasti s tadašnjom JNA osigurao je, zajedno sa svojim suradnicima, povlačenje jugoslavenske vojske iz Pule i Istre. Ostat će upamćen njegov velik doprinos očuvanju mira na našem Poluotoku, za što mu je dodijeljena i Nagrada Grada Pule. Odlikovan je odličjem Reda hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, kao i odličjem Republike Italije, komendator Reda zvijezde talijanske solidarnosti, za doprinos suživotu i hrvatsko-talijanskim odnosima. Njegovo djelovanje u pulskom, istarskom i hrvatskom političkom životu ostavilo je dubok trag i svakako će ostati zapamćen kao jedan od demokratskih prvaka u ranim godinama višestranačja i tranzicije u Republici Hrvatskoj.
Zahvalnicom, Istarska županija odaje počast svom prvom županu za sva dobra djela koja je učinio za našu županiju i njene građane.

Posebnu pažnju Istarska županija pridaje njegovanju i očuvanju antifašističkih vrijednosti, koje su ugrađene u tkivo istarskog čovjeka. Za poseban doprinos na tom području, Zahvalnica je dodijeljena general-pukovniku Ivanu Miškoviću. Istaknuti borac za antifašističke ideale i veliki promicatelj slobode, rođen je 1920. godine te u svojem životu prošao kroz brojne izazove i društvene promjene. U Istarskoj županiji ostat će zapamćen kao uzor hrabrosti i posvećenosti, kao čovjek koji je svojim djelovanjem obogatio ideju antifašizma i ostavio trajan pečat u povijesti Istre i Republike Hrvatske, za što mu Zahvalnicom odajemo priznanje.

Veliko hvala svim laureatkinjama i lauretima!
 

Galerija fotografija