Održana radionica Alat za planiranje - Prekogranični plan upravljanja morskim otpadom

Održana radionica Alat za planiranje - Prekogranični plan upravljanja morskim otpadom

U Park Plaza hotelu, u Puli, danas je održana regionalna radionica ,,Alat za planiranje – Prekogranični plan upravljanja morskim otpadom”, koju je organiziralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, u okviru provedbe Strateškog projekta Prekogranične aktivnosti podizanja razine svijesti i inovativnih akcija u rješavanju problematike morskog otpada, MARLESS, Programa prekogranične suradnje 2014-2020 Interreg Italija – Hrvatska.

Pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije Mirko Radolović kazao je kako mu je drago što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prepoznalo Istarsku županiju kao partnera i instituciju koja može pomoći u organizaciji, s obzirom da je gospodarenje otpadom pa tako i otpadom u moru jedan od prioriteta Županije.

„Današnja tema radionice je stvaranje jednog prekograničnog plana upravljanja morskim otpadom s ciljem što većeg sprječavanja utjecaja otpada na morski okoliš. Istarska županija je vrlo zainteresirana za sudjelovanje u takvim planovima te smo spremni prigrliti i razmotriti sve rezultate ovog projekte i ugraditi ih u svoje strategije i programe, a isto tako to je dio našeg programa zaštite okoliša“, kazao je pročelnik Radolović zahvalivši svim partnerima na projektu, među kojima su i Istarska regionalna energetska agencija - IRENA i Centar za istraživanje mora Rovinj.

„Ministarstvo provodi sustavno praćenje i promatranje Jadrana od 2018. godine, a pratimo i morski otpad, te iako možemo biti zadovoljni čistoćom mora, onečišćenje postoji. Stanje nije alarmantno, ali moramo raditi na prevenciji i uklanjanju otpada iz mora. Uvijek možemo biti bolji i ova je radionica na neki način platforma za razgovor s državama koje okružuju Jadransko more“, kazala je  Anica Brlek Juren iz Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Direktor IRENA-e Dalibor Jovanović rekao je kako se Agencija uključila i ovaj projekt budući da već nekoliko godina rade projekte vezane za energetiku i zaštitu okoliša. "Počeli smo se u velikoj mjeri baviti i projektima gospodarenjem otpadom, a ovo nam je jedan od dva projekta koji se bavi gospodarenjem morskim otpadom. Općenito pitanje otpada je jedno od krucijalnih problema na području naše županije".

Projekt MARLESS provodi sinergiju akcija iz sektora zaštite okoliša koje se bave problemom otpada u Jadranskom moru. Među mnogobrojnim aktivnostima, radi se na praćenju količine otpada u moru, podizanju svijesti građana, pilot aktivnostima kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično integrirano upravljanje s ciljem smanjenja otpada koji dospijeva u Jadransko more.

Glavni cilj radionice je predstaviti i razviti diskusiju o Prekograničnom planu upravljanja morskim otpadom, kao pravno neobavezujućim i praktičnim dokumentom s ciljem zajedničkog razumijevanja obveza iz EU propisa kao i zahtjeva Barcelonske konvencije te kako iste učinkovito provesti. To uključuje potrebu zajedničkog razumijevanja tehničkih potreba, znanstvenih saznanja te socio-ekonomskog utjecaja morskog otpada u podregiji Jadranskog mora.

Na radionici su sudjelovali voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša u Upravnom odjelu za održivi razvoj Istarske županije Bruno Kostelić i svi uključeni partneri na projektu: talijanske regije Friuli Venezia-Julia, Puglia, Veneto i Emilia-Romagna, DUNEA - Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije, Istarska regionalna energetska agencija - IRENA, Centar za istraživanje mora Rovinj, Sveučilišta u Dubrovniku i Bologni, Fondazione Cetacea, ARPAV - Agenzia Regionale per la Prevenzione e Protezione Ambientale del Veneto te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i Istarska županija.

 

Galerija fotografija