U Poreču svečano obilježen Dan Istarskog statuta - Giornata dello Statuto Istriano

U Poreču svečano obilježen Dan Istarskog statuta - Giornata dello Statuto Istriano

Svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije danas je u povijesnoj Istarskoj sabornici, u Poreču, obilježen Dan Istarskog statuta - Giornata dello Statuto Istriano. Uzvanicima su se, tom prilikom, obratili predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, istarski župan Boris Miletić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu Ivan Bubić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora - načelnik Općine Sv. Petar u šumi Mario Bratulić i  predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, 

U svome govoru, istarski župan Boris Miletić podsjetio je na činjenicu da devedesetih godina neki procesi koji su se događali u Istri u političkom Zagrebu često nisu bili shvaćeni ili su bili krivo interpretirani.

"Često puta smo zbog tema kao što su transgranična suradnja, prekogranična suradnja, članstvo u Skupštini europskih regija bili optuživani za iredentizam, autonomaštvo, a to naprosto nije bilo tako. Jedan od njih bilo je i usvajanje Istarskog statuta, 30. ožujka 1994. godine, dokumenta u kojem se zrcale vrijednosti koje živi istarski čovik. Jer sve ono što je bio ugrađeno u Statut nama je bilo samo po sebi razumljivo... stavili smo na papir sve ono što nas određuje, ono što mi jesmo, ali to nije bilo tada prihvaćeno. I mogli smo odustati, mogli smo pristati na uklanjanje članaka o dvojezičnosti, ali time bi se odrekli dijela svoje regionalne posebnosti. Time bi išli kontra sebe, a mi takovi nismo", kazao je župan Miletić.

„I zato, s odmakom od 29 godina, možemo reći da smo ispravno postupili jer smo na kraju, nakon mnogo godina, dobili političku i pravnu bitku i naš Statut. A posebno sam ponosan što sam kao tadašnji vijećnik županijske Skupštine, 19. studenog 2001. godine, mogao dići ruku za istarski Statut“, nastavio je župan, koji se osvrnuo i na izazove današnjice, poput nedostatka kadrova, ali i na problem bespravne gradnje. 

„Istra je šampion turizma u Hrvatskoj i najrazvijenija hrvatska regija. Ako želimo da to ostane, a mislim da nam je to svima želja, borba protiv bespravne gradnje mora nam svima biti prioritet. Nama ljudima je nekako svojstveno da nismo svjesni što imamo dok to ne izgubimo. Puno toga u životu prihvaćamo zdravo za gotovo, ali to je krivo. Čuvajmo i branimo ovaj naš kutak raja na zemlji“, zaključio je župan. 

“ U namjeri da naša zajednica istakne vlastiti identitet i pokaže u kojem smjeru želimo da se Istra razvija sastavljen je dokument u koji su utkane temeljne vrijednosti našeg društva. Te smo godine, isto kao i danas, Istru opisali kao povijesnu pokrajinu čija se posebnost i osobitost očitovala kroz čitavu njezinu bogatu povijest”, rekla je predsjednica Skupštine Ćakić-Kuhar.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović čestitajući domaćinima kazao je da je Statut obilježje jednog drugačijeg vremena koje je vladalo u Hrvatskoj te 1994. godine.

"Istarski Statut je usvojen zahvaljujući naporima jednog broja ljudi i to je bio čin političke pameti u vremenima koja su u Hrvatskoj bila obilježena ratom i stradanjima. To je za Hrvatsku važno i Istra je izazov ljudskosti, u tim teškim vremenima, po meni, s vrlo visokom ocjenom", poručio je predsjednik.

Na svečanosti je uručen Grb Istarske županije dr. sc. Julijani Franinović Marković, poznatoj neurologinji i predsjednici Liga protiv raka Pula, za izniman doprinos razvoju sustava palijativne skrbi u Istri, a koji podrazumijeva maksimalno moguću podršku pacijentu i njegovoj obitelji.

U glazbenom djelu programa nastupili su tenor Kristian Marušić i mezzosopranistica Lora Pavletić,  u pratnji Vesne Ivanović Ocwirk na klaviru.

Galerija fotografija