Župan Miletić: Svi dijelovi i svi građani Istre podjednako su mi važni

Župan Miletić: Svi dijelovi i svi građani Istre podjednako su mi važni

U sjedištu istarske županije, u Puli, danas je održan tradicionalni božićno-novogodišnji prijem istarskog župana Borisa Miletića za novinare, a kojem su prisustvovali i zamjenik župana Tulio Demetlika i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac. 

Na samome, početku župan Boris srdačno je pozdravio prisutne novinare te im je zahvalio na praćenju rada Istarske županije, predstavivši ukratko najvažnije projekte, koji su obilježili 2022. godinu.

„Ova je godina za Istarsku županiju bila uspješna, još jednom smo pokazali da smo šampioni turizma i jedina smo regija koja je premašila rezultate iz rekordne 2019. godine.  No, kao što sam više puta istaknuo, došlo je vrijeme da više ne govorimo o brojkama noćenja i dolazaka, već da se fokusiramo na benefite turizma i financijske koristi za naše gospodarstvo. Po pitanju turizma kvantitetu smo dosegli, te je vrijeme da počnemo razmišljati o kvaliteti i održivosti, te budućnosti naše djece“, istaknuo je župan.

Podsjetio je i na velika ulaganja u školstvo, koja su obilježila tekuću godinu, poput izgradnje i opremanja nove zgrade Medicinske škole u Puli i rekonstrukcije i dogradnje  Talijanske srednje škole „Leonardo da Vinci“ Buje-Buie, a najavio je i izgradnju nove Talijanske osnovne škole u Novigradu. U tijeku je, pak, EU projekt rekonstrukcije i dogradnje Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK PULA, kojeg sufinancira Istarska županija.

„Pripremili smo projekte za nadogradnju i proširenje Doma za starije „Alfredo Štiglić“ u Puli, ali valja posebno naglasiti da smo jedina županija u Hrvatskoj koja sufinancira s 50 % sredstava izgradnju domova za starije u Labinu i Pazinu, te sudjeluje u dogradnji onoga u Buzetu“, nastavio je župan i dodao:

„Za mene kao župana svi dijelovi i svi građani Istre podjednako su važni, ne gledam na političke boje jer želim biti župan koji povezuje i spaja. Suradnja, zajedništvo, stabilnost i odgovornost prema upravljanju javnim novcem su ono što građani od nas očekuju“.

Spomenuo je najveće ulaganje u zdravstvo, poput izgradnje i opremanja nove OB Pula, a kao njemu najvažniju stvar u ovoj godini, izdvojio je jednoglasnu podršku svih gradonačelnika i načelnika njegovom prijedlogu o zajedničkom sufinanciranju rekonstrukcije Odjela dječje rehabilitacije, pri županijskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno. 

Također, župan je podsjetio i na pokretanje Izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije s ciljem usmjeravanja prioriteta na energetiku, te napuštanja fosilnih goriva kao izvora energije i prelaska na obnovljive izvore, poput sunca i vjetra. Prema njegovim riječima, ideja je da Istra do 2030. godine bude energetski samoodrživa. 

U konačnici, župan je podsjetio da u današnjem globalnom svijetu, moramo posebno čuvati i njegovati naše vrijednosti, regionalne posebnosti i našu zavičajnost, a kao najveću vrijednost Istre izdvojio je građane koji su u fokusu svega što Županija radi. 
 

Galerija fotografija