Uspješno završen pilot projekt uvođenja „Jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce u hrvatskim vrtićima“

Uspješno završen pilot projekt uvođenja „Jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce u hrvatskim vrtićima“

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je upriličen prijem za predstavnike dječjih vrtića koji su sudjelovali u pilot projektu uvođenja „Jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce u hrvatskim vrtićima“. Projekt je prošle godine pokrenula Istarska županija, kroz Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine.

Prijemu su nazočile zamjenica župana Jessica Acquavita i v.d. pročelnice Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel, zamjenik gradonačelnika Poreča te ravnateljice, odnosno odgajateljice dječjih vrtića u kojima se provodio ovaj pilot projekt, a koji je uspješno završen.

„Naš je cilj promovirati dvojezičnost i očuvati talijanski jezik u Istri te poticati djecu da već u ranoj dobi započnu s učenjem talijanskog jezika, da razviju senzibilitet za talijanski jezik te steknu nove vještine i znanja vezane za učenje talijanskog jezika“, zaključila je zamjenica Acquavita zahvaljujući još jednom svim vrtićima na kvalitetnoj suradnji.

U prvoj fazi projekt je uključio sedam skupina predškolaraca, u sedam dvojezičnih gradova, a provodio se u ukupnom trajanju od 30 sati, po programu koji je verificiran od strane Ministarstva za znanost i obrazovanje Republike Hrvatske.

Projekt je financirala Istarska županija, a za sve uključene predškolarce bio je besplatan te se provodio u sklopu redovnog programa dječjih vrtića. Gradski dječji vrtići koji su bili uključeni u ovu prvu fazu provedbe projekta su: 

•    Dječji vrtić „Neven“ Rovinj - Rovigno
•    Dječji vrtić „Petar Pan“ Vodnjan - Dignano
•    Dječji vrtić Pula - Pola (područni objekt Veli Vrh)
•    Dječji vrtić Buje - Buie
•    Dječji vrtić i jaslice „Duga - Arcobaleno“ Umag - Umago
•    Dječji vrtić „Radost“ Poreč - Parenzo
•    Dječji vrtić „Tičići“ Novigrad – Cittanova

„Iznimno mi je drago što su gradovi osnivači vrtića, kao i ravnateljice samih vrtića prepoznali važnost i značaj ovog projekta. Zajedničkom smo suradnjom pokrenuli rano učenje talijanskog jezika koji je u ovoj prvoj fazi krenuo sa sedam skupina. Cilj nam je u budućnosti projekt proširiti na sve predškolarce u svim gradskim vrtićima u Istri te da se isti kontinuirano provodi kao sastavni dio redovnog programa u samim dječjim vrtićima“, istaknula je v.d. pročelnice Batel.

Ravnateljice su, kao i same odgajateljice, navele da im je izuzetno drago da se ovaj hvalevrijedan projekt uspješno provodio u njihovim vrtićima i da se vesele njegovom nastavku. Istaknule su da su sva djeca bila zadovoljna, da su usvojila nova znanja talijanskog jezika te da su željna nastaviti s učenjem talijanskog jezika i ubuduće.

Galerija fotografija