Polaganjem kamena temeljca započela dogradnja Doma za starije osobe Buzet

Polaganjem kamena temeljca započela dogradnja Doma za starije osobe Buzet

Polaganjem kamena temeljca danas je svečano obilježen početak projekta dogradnje Doma za starije osobe Buzet. Kamen temeljac položili su istarski župan Boris Miletić i gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, uz pomoć ravnateljice Doma Gordane Helen Šišović i Josipa Flega, gradonačelnik Grada Buzeta u vrijeme polaganja kamena temeljca za izgradnju Doma 2005. godine.

Dogradnja zgrade Doma za starije osobe središnji je dio EU projekta "Unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi", ukupno vrijednog 24,44 milijuna kuna. Radove rekonstrukcije i dogradnje izvodi tvrtka Vladimir Gortan d.d. iz Pazina, a ukupna vrijednost građevinsko-obrtničkih radova je 16,9 milijuna kuna.

Projekt se financira na način da se 13,66 milijuna kuna osigurava iz EU fondova, i to za unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi. Preostali troškovi odnose se na izgradnju institucionalnog dijela i financiraju sr kreditnim zaduženjem. Istarska županija će osigurati oko 5,7 milijuna kuna, a toliko će isto osigurati i Buzet

Prijavitelj projekta je Dom za starije, a partneri Grad Buzet i Općina Lanišće.

Projektom je predviđena dogradnja uz postojeći objekt na sjevernom pročelju. Nova zgrada bit će iste visine kao i postojeći objekt, prizemlje i kat, ukupne neto površine 1.328 kvadrata.

Dogradnjom prizemlja predviđene su prostorije za pružanje izvaninstitucionalnih usluga - poludnevnog i cjelodnevnog boravka koje obuhvaćaju jednokrevetne i dvokrevetne sobe za odmor korisnika cjelodnevnog boravka s ukupno 16 kreveta. Sobe imaju svoje vlastite sanitarne čvorove s umivaonicima i tušem, a opremljene su ormarima te ostalim potrebnim namještajem i opremom.

Predviđen je i prostor dnevnog boravka s čajnom kuhinjom gdje bi se odvijale radne aktivnosti. Polivalentna dvorana služila bi za sportske i rekreacijske aktivnosti, a u njoj bi se odvijale i vježbe rekreacije te ostale aktivnosti poput međugeneracijskih druženja, priredbi, projekcija i gostovanja. U prizemlju je još predviđen ured domaćice dnevnog boravka, ured za pomoć u kući, sanitarije, spremišta, prostori za pranje te za glačanje rublja. Za pripremu obroka koristila bi se postojeća kuhinja Doma.

Nove usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka pomoći će korisnicima u brizi o zdravlju, njezi, održavanju osobne higijene, organiziranju slobodnog vremena i prijevoza, pružanju usluga prehrane. Cjelodnevni boravak trajat će 6 do 10 sati, a poludnevni 4 do 6 sati dnevno. Korisnici će poludnevni i cjelodnevni boravak moći koristiti prema vlastitom odabiru i potrebama. U sklopu projekta planirano je uvođenje nove usluge pomoći u kući - pranje i glačanje rublja izvan stana, odnosno kuće korisnika.

Prvi kat je namijenjen pružanju institucionalnih usluga za 36 novih korisnika. Planirano je 14 jednokrevetnih i 11 dvokrevetnih soba te prostor dnevnog boravka.

U sklopu projekta predviđena je nabava tri vozila za prijevoz korisnika boravka, za obavljanje usluge pomoći u kući i za dostavu toplih obroka čime će se pridonijeti većem broju uključenih korisnika u izvaninstitucionalne usluge.

Kapacitet postojećeg Doma za starije je pedeset korisnika. 

Galerija fotografija