Svečana prisega sudaca porotnika Općinskog suda u Puli-Pola

Svečana prisega sudaca porotnika Općinskog suda u Puli-Pola

Predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar je danas, na Općinskom sudu u Puli-Pola, upriličila svečanu prisegu za devetero sudaca porotnika koje je Skupština imenovala u rujnu prošle godine. 

Temeljem odredbi Zakona o sudovima, suci porotnici su prije početka obnašanja dužnosti, dužni pred predsjednicom Skupštine položiti svečanu prisegu, nakon koje će zajedno sa sucima profesionalcima, učestvovati u raspravama i participirati u donošenju odluka.

Predsjednica Ćakić Kuhar je naglasila da se za suce porotnike predlažu časni i odgovorni pojedinci visoko cijenjeni u svojim sredinama te im izbor na tu dužnost svakako služi na čast.

Ispred Općinskog suda u Puli-Poli, suce porotnike je pozdravila predsjednica suda Mirjana Sinčić Kocijančić. Upoznala ih je ukratko s njihovim dužnostima i ovlastima. Posebno je istaknula da je, prilikom donošenja odluka, njihov glas jednako vrijedan kao glas profesionalnog suca.

Nakon toga, suci porotnici položili su svečanu prisegu koja glasi:

"Prisežem svojom čašću da ću se u obnašanju dužnosti suca porotnika pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske i da ću dužnost suca porotnika obnašati savjesno i nepristrano“

Galerija fotografija