Održan „Work caffe EU projekta FIRESPILL“

Održan „Work caffe EU projekta FIRESPILL“

U prostorima HGK - Županijske komore Pula danas je održano događanje pod nazivom „Work caffe EU projekta FIRESPILL“, u organizaciji Istarske županije kao projektnog partnera. Cilj je bio upoznavanje institucija hitnih službi u Istarskoj županiji s projektom te njihovog uključivanja u projektne aktivnosti, a sudjelovali su predstavnici Lučke kapetanije Pula, Vatrogasne zajednice Istarske županije, Policijske uprave Istarske, Ministarstva unutarnjih poslova RH - Ravnateljstva civilne zaštite, Društva Crvenog križa Istarske županije, Gradskog društva Crvenog križa Pula te Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Istra.

Voditelj županijskog Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Bruno Kostelić predstavio je aktivnosti čija se provedba očekuje u 2022. godini, uz aktivno sudjelovanje hitnih službi u Istarskoj županiji, među kojima se ističu nabava desantog broda duljine od otprilike devet metara opremljenog za vatrogasne zadaće na moru, te nabava 500 metara zaštitnih brana i popratne opreme za sprječavanje onečišćenja na moru. Ostale aktivnosti odnose se na organizaciju događanja, izložbi, osmišljavanje i provedbu posebnih treninga i vježbi, a  sve s ciljem edukacije ciljnih skupina i šire javnosti o potencijalnim ugrozama te poticanja građana na aktivno sudjelovanje u aktivnostima civilne zaštite.

Istarska županija, kao projektni partner, zadužena je za izradu Nacionalnog izvješća o radu sustava hitnih službi u Republici Hrvatskoj čiji je cilj utvrditi trenutno stanje i identificirati prijedloge za poboljšanja s ciljem nadogradnje sustava hitnih službi. 

Nacionalno izvješće koje izrađuje organizacija Mreža civilne zaštite, dokument je koji će u projektu FIRESPILL poslužiti kao analiza i prikaz zakonodavstva, procedura i propisa radi usporedbe i usvajanja dobrih praksi hrvatskog i talijanskog sustava hitnih službi. Metodološki okvir i strukturu Nacionalnog izvješća sudionicima događanja predstavio je direktor Mreže civilne zaštite Igor Milić. Završetak izrade ovog dokumenta planiran je do kraja 2021. godine. Talijanski partner Regija Abruzzo izradit će nacionalno izvješće koje će prikazati talijansko zakonodavstvo i prakse u radu hitnih službi. 

Cilj projekta FIRESPILL, punog naziva „Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih službi za hitne slučajeve i prevencija povećanjem razine sigurnosti“ je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu poboljšanja prekogranične učinkovitosti u borbi protiv prirodnih i ljudskim utjecajem izazvanih katastrofa, smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti te povećavajući sigurnost hrvatskog i talijanskog Jadranskog bazena, poboljšavanjem mjera i instrumenata za prevenciju i upravljanje u hitnim slučajevima. 

Projekt FIRESPILL, financiran iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014.-2020., započeo je u travnju 2020. godine i traje do kraja 2022. godine.


 

Galerija fotografija