100. obljetnica Labinske republike

100. obljetnica Labinske republike

Svečanost obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike započela je jučer ujutro polaganjem cvijeća na gradskom groblju, Aleji velikana i Štrmcu, a nastavljena je na obnovljenoj Krvovoj placi gdje su vijence položili gradonačelnik Labina Valter Glavičić i zamjenica župana Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, saborski zastupnik Tulio Demetlika i gradonačelnik Pule Boris Miletić, načelnica Općine Raša Gloria Paliska i načelnik Općine Kršan Valdi Runko, načelnica Općine Sv. Nedelja Irena Franković i načelnik Općine Pićan Ivan Franković te Gracijela Milevoj, Đani Ajkler i Zdenko Batinić  u ime rudara  iz 1921. Kao poseban gost i pokrovitelj ovog obilježavanja, vijenac je položio te odao počast rudarima i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Uslijedila je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Labina, koja je započela hrvatskom i istarskom himnom, u izvedbi Elis Lovrić i Bruna Krajcara, nakon čega su se uslijedila prigodna obraćanja visokih uzvanika. 

- Ovaj rudarski i radnički grad od pamtivijeka dobar je domaćin. I rudareva kuća oduvijek je bila topla. Grijao ju je ugljen, crno zlato, karbon. Bilo je i na rudarskom stolu domaće hrane za rudara i za gosta. Najbolje to znaju  Božo, Anđelo i  Hasib, večeras u ovoj dvorani naši najstariji uzvanici. Naši kovari i rudari koji su odavno prešli devedesetu godinu. Zato dragi naši rudari neka Vam je hvala za sve i neka Vam je 100XSRETNO, istaknuo je, između ostalog, labinski gradonačelnik.

Zamjenica župana kazala je da rudarska Labinština ovih dana slavi jedan od najvećih događaja iz svoje novije povijesti. 

- Parola „Kova je nasa“, i u današnjim uvjetima, bez rudnika, nije izgubila veličinu svoje poruke. Istarskom čovjeku, pa tako i svakom Labinjanu, biti svoj na svome ostao je ideal i način življenja.  Labinski štrajk rudara i ožujski događaji 1921. godine za nas su u Istri svečani čin i sjećanje na pripadnike onih generacija naših ljudi koji su uz velike žrtve, pa i one najveće, suprotstavili fašizmu. Naši su djedovi i očevi znali sačuvati ponos na jednoj od najvećih povijesnih stranputica, a na nama je da nastavimo cijeniti, čuvati i njegovati antifašističke tekovine kao najuzvišeniji ideal suvremenog čovječanstva, naglasila je Ćakić Kuhar. 

Posebno se u ime svih istarskih gradonačelnika obratio pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuvši:

- Znamo koliko je turbulentna bila prošlost našeg poluotoka, ali povijesni događaji iz 1921. najsvjetlija su točka naše povijesti, jer su upravo tada i upravo na ovom mjestu utkani temelji suvremene Istre, regije koja se ponosi svojim antifašizmom, koja slavi svoje različitosti i nadasve, baštini ljudsku slobodu! U Istri prihvaćamo i poštujemo svoju prošlost! U Istri se želja za pravdom, želja za slobodom neće nikada ugasiti! Labin može biti cijelom svijetu primjer kako je moguće voljeti svoje, držati do svog identiteta i vrijednosti, a da se baš ničime ne umanjuje tuđe.  

Nakon nastupa Bruna Krajcara i Elis Lovrić, koji su izveli Rudarsku himnu i glazbeni broj „Sve će biti dobro“ prisutnima se obratio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitavši Dan rudara i 100. obljetnicu Labinske republike svim Labinjanima. Prisjetio se i svog dide koji je, također, svoj kruh neko vrijeme mukotrpno zarađivao kao rudar.

- Pamtim ovaj kraj cijeli život i malo je reći ako sam ovdje bio pedesetak puta. Istra i Labin nakon zatvaranja kove i svega što se dešavalo okrenuli su se drugim stvarima. Pamtim rane devedesete kad je ovaj dio bio lijep, naročito gornji grad, ali izmučen i siv grad, loših fasada i propale industrije. Danas je to europski grad u onom najboljem smislu te riječi. To je vladavina prava, otvoreno, zrelo i zdravo društvo. To je ona zdrava skepsa i otvorenost prema svima. To je potreba da se o stvarima razgovara, da se ljudska prava i prava manjina ne uzimaju zdravo za gotovo nego da se stalno preispituje. Dragi prijatelji, dragi domaćini čestitam vam današnji rudarski dan i 100. obljetnicu Labinske republike. SRETNO!, istaknuo je predsjednik Milanović.

Nakon završetka svečane sjednice, kolona na čelu s predsjednikom Milanovićem i gradonačelnikom Glavičićem uputila se u obilazak rudarsko-industrijskog kompleksa Pijacal do Šohta gdje je nakon nastupa nastup udaraljkaša Umjetničke škole Matka Brajše Rašana i nastupa glumca INK Pula Valtera Roše, predsjednik Milanović u društvu gradonačelnika Glavičića svečano pustio u pogon trajno osvjetljenje na rudarskom Šohtu.

Nakon niza audiovizualnih atrakcija i paljenja osvjetljenja na Šohtu, upaljena je i 3D animacija kule na Trgu labinskih rudara koju su smislili poznati kreativci iz pulske Visualie kroz posebno za ovu priliku animiranu priču o potlačenim labinskim rudarima koji su zajedništvom i borbom ostvarili svoja prava i slobodu.
 

Galerija fotografija