Održan webinar na temu cikloturizma

Održan webinar na temu cikloturizma

Upravni odjel za turizam Istarske županije i Institut za poljoprivredu i turizam organizirali su danas webinar na kojem su prikazani rezultati istraživanja provedeni u okviru izrade Studije upravljanja kvalitetom razvoja cikloturizma u Istarskoj županiji. Studija je sufinancirana sredstvima Ministarstva turizma i Upravnog odjela za turizam Istarske županije. Cilj webinara bio je predstaviti dosad prikupljene rezultate istraživanja u okviru izrade Studije, a sudjelovalo je ukupno 58 sudionika iz turističkih zajednica članova biciklističkih klubova, biciklističkih vodiča, privatnih iznajmljivača, predstavnika IRTA-e i hotelskih kuća u Istri. U okviru webinara predstavljena su istraživanja provedena tijekom prošle godine s predstavnicima biciklističkih klubova, s pružateljima usluga u cikloturizmu te korisnicima usluga cikloturizma.

Pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković pozdravila je prisutne te istaknula važnost razvoja cikloturizma u Istarskoj županiji, kao i unapređivanja proizvoda. Predstojnica Zavoda za turizam, Instituta za poljoprivredu i turizam dr. sc. Kristina Brščić predstavila je rezultate provedenih istraživanja s predstavnicima biciklističkih klubova, odnosno, glavne prepreke koje su prepoznate tijekom istraživanja i moguća rješenja.

Katarina Lovrečić predstavila je rezultate o mišljenju lokalnih dionika o zadovoljstvu dosadašnjom organizacijom i mogućnostima razvoja cikloturizma u Istarskoj županiji. Cilj istraživanja bio je prikupiti mišljenja lokalnih dionika o mogućnostima razvoja proizvoda te zadovoljstvo dosadašnjom organizacijom cikloturizma na razini Istarske županije. Istraživanje koje je započelo 7. travnja 2020. godine i trajalo do 5. srpnja 2020. godine uključivalo je privatne iznajmljivače, iznajmljivače smještajnih objekata u sustavu Istra Bike&Bed te predstavnike biciklističkih klubova. Istraživanje se provodilo online i ukupno je prikupljena 201 anketa. Rezultati pokazuju da gotovo svi ispitanici koji posjeduju smještajni objekt koji je prilagođen cikloturistima planiraju nastaviti pružati usluge smještaja za cikloturiste. Također, većina ispitanika pokazuje vrlo visoko zadovoljstvo s cikloturistima kao gostima, a generalno najveće zadovoljstvo cikloturizmom kod ispitanika evidentirano je u pred i posezoni, odnosno u proljeće i jesen. S aspekta prihoda od turizma, više od polovice ispitanika smatra da cikloturistički smještaj pridonosi boljem prihodu u odnosu na obično pružanje usluge smještaja.  Općenito, svi ispitanici smatraju da cikloturizam nema štetan utjecaj na lokalni identitet, kulturu i tradiciju ili na kvalitetu života u destinaciji. Također, gotovo svi se slažu da cikloturizam pomaže u održavanju ili poboljšanju destinacije. 

Tina Šugar predstavila je rezultate o mišljenju turista/posjetitelja o zadovoljstvu dosadašnjom organizacijom i mogućnostima razvoja cikloturizma u Istarskoj županiji. Istraživanje je započelo u srpnju 2020. godine, a analiza rezultata obuhvaća prikupljene ankete do 12. siječnja 2021. godine te je naposljetku prikupljeno 323 ankete. Ankete su se prikupljale online te na biciklističkim stazama. Većina ispitanika dolazi iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije te se rekreativno bave biciklizmom. Obzirom na težinu biciklističke rute/staze preferiraju srednje zahtjevne staze, a obzirom na vrstu MTB staze. U istraživanju su većinom sudjelovali muški ispitanici od 41 do 50 godina sa završenim fakultetom. Većina ispitanika najčešće koristi Internet kao izvor informacija za biciklističku stazu ili manifestaciju. Elementi biciklističke staze/rute koji su od strane dionika identificirani kao važni su biciklistička staza bez motornog prometa i biciklistička signalizacija. Ispitanici su zadovoljni sljedećim elementima cikloturizma u Istarskoj županiji: svježim zrakom, atraktivnošću okoliša i prirodnih ljepota, vremenskim uvjetima, sigurnosti u destinaciji te ukupnim doživljenim iskustvom prilikom cikloturističkog odmora u destinaciji.

Predstavljeni rezultati koristit će se u izradi Studije, a rezultati istraživanja ukazuju da se u daljnjem upravljanju cikloturizmom u županiji treba voditi računa o sljedećim elementima: koordiniranju aktivnosti, transparentnosti u planiranju, što je već djelomično obuhvaćeno u okviru Operativnog plana razvoja cikloturizma u Istarskoj županiji, podizanju svijesti o ulozi i važnosti cikloturizma za destinaciju te monitoringu, odnosno, praćenju uspješnosti pojedinih aktivnosti.    
 

Galerija fotografija