Potpisan ugovor za dodatnih 150 milijuna kuna za dovršetak izgradnje i opremanje nove pulske bolnice

Potpisan ugovor za dodatnih 150 milijuna kuna za dovršetak izgradnje i opremanje nove pulske bolnice

Danas je, u novoj zgradi Opće bolnice u Puli, potpisan ugovor o jamstvu za podmirenje dugoročnih obveza te najveće zdravstvene ustanove u Istri za dodatnih 150 milijuna kuna. Ugovor su potpisali zamjenik župana koji obnaša dužnost istarskog župana Fabrizio Radin i ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić, a kojem su nazočili premijer Andrej Plenković, pulski gradonačelnik Boris Miletić i drugi visoki uzvanici.

Riječ je o najznačajnijoj investiciji u istarskom zdravstvu u proteklih 20 godina, a čijim će dovršetkom građani Istre dobiti najsuvremeniju zdravstvenu ustanovu u Hrvatskoj.

Za gradnju nove Opće bolnice u Puli dosad je iz dva kredita osigurano 600 milijuna kuna. Sporazumom o sufinanciranju izgradnje nove bolnice, koji su potpisale Vlada, Istarska županija i pulska Opća bolnica Pula u srpnju 2011. godine predviđeno je da država osigurava 75 posto godišnjih anuiteta, a Županija ostalih 25 posto kroz cijelo razdoblje otplate kredita.

Za te kredite država je izdala jamstva bankama, no kako je tijekom gradnje bolnice bilo promjena uglavnom zbog izmjenama zakona kojima se definira gradnja, ili onih kojima se utvrđuju uvjeti u zdravstvenim ustanovama, osigurani novac više nije bio dostatan za dovršetak investicije.

Skupština Istarske županije, podsjetio je župan Radin, koncem rujna prošle godine dala je potrebnu suglasnost za novo zaduživanje ustanove čiji smo i osnivač. Prema njegovim riječima, suglasnost je dobivena jednoglasno, jer smo u Istri svjesni nezamjenjivosti javnog zdravstvenog sektora usprkos svim privatizacijama.

"U gradnji bolnice imali smo apsolutnu podršku Vlade i premijera Andreja Plenkovića. To kažem i zbog elementarne političke korektnosti te kako ne bi izgledalo da Vladu znamo samo prozivati i kritizirati već da smo ju spremni i javno hvaliti kada nailazimo na podršku i pomoć jer je jedino dobro organiziran i opremljen javnozdravstveni sustav garancija za očuvanje zdravlja naših ljudi", naglasio je župan.

Župan Radin je uvjeren da će građani Istre, najdulje kroz godinu dana, imati priliku koristiti liječničke usluge u novoj zgradi bolnice koja će biti opremljena najmodernijom medicinskom opremom uz stručnu asistenciju visoko specijaliziranog i motiviranog liječničkog kadra i medicinskog osoblja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da mu je zadovoljstvo biti u Puli te da se potpisivanjem ovog ugovora zaokružuju sva sredstva koja su potrebna za dovršetak gradnje nove pulske bolnice.

"Vlada je čvrsto stala iza projekta nove bolnice. Ovo je veliki dan za Pulu i još jedna potvrda privrženosti Vlade da pomogne Istri u strateškim razvojnim projektima, ali i u zdravstvenoj infrastrukturi", naglasio je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako se nada da će ova bolnica za manje od godinu dana postati centar izvrsnosti na korist i ponos svih žitelja Istarske županije, ali i svih građana Republike Hrvatske.

"Sva dosadašnja nastojanja Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Istarskom županijom i Gradom Pula, pokazatelj su naše velike želje da riješimo ovaj projekt koji je potreban Istri", istaknuo je ministar.

Državnim jamstvima osiguran je kredit za pulsku bolnicu u Erste & Steiermarkische Banci u Rijeci kako bi se najvažniji istarski projekt priveo kraju te je dana suglasnost Ministarstvu zdravstva za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna od 2020. do 2035. godine.

Galerija fotografija