Otvorena vojarna "Hrvatski branitelji Istre"

Otvorena vojarna "Hrvatski branitelji Istre"

Prigodnom svečanošću danas je na području nekadašnjeg vojnog aerodroma u Valturi otvorena vojarna Hrvatski branitelji Istre. Svečanosti su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, zamjenik župana koji obnaša funkciju župana Istarske županije Fabrizio Radin i gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Tom je prigodom predsjednica Grabar-Kitarović istaknula kako se od početka preuzimanja mandata predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga zalaže za ravnomjeran raspored Hrvatske vojske u svim dijelovima Hrvatske.

"Osobito mi je zadovoljstvo što kao Vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske mogu danas u vojarni "Hrvatski branitelji Istre" svjedočiti povratku Hrvatske vojske u našu hrvatsku Istru i hrvatsku Pulu", kazala je predsjednica.

Ministar Krstičević poručio je, pak, kako će ustrojavanje Središta za besposadne zrakoplovne sustave biti od strateškog značaja za sigurnost i obranu područja Istre, a time se otvara i mogućnost zapošljavanja pripadnicima hrvatske vojske s ovog područja.

Župan Radin je naglasio kako je dio područja, onaj koji neće biti u službi Hrvatske vojske, odlukom Vlade Republike Hrvatske darovan Općini Ližnjan.

"Istarska županija je blagovremeno krenula, zajedno s Općinom,  u izmjenu Prostornih planova i time stvorila sve potrebne preduvjete za oživljavanje ove atraktivne lokacije u civilne svrhe i za gospodarski rast i razvoj ovoga područja. Dakle, siguran sam da će upravo vojarna "Hrvatski branitelji Istre" i  šire područje bivše pulske zrakoplovne baze biti primjer uspješne suradnje državne vlasti i lokalne i regionalne samouprave oko jedinstvenog cilja: povećanja stupnja sigurnosti hrvatskih građana s jedne strane i korištenja napuštenih, bivših vojnih područja u funkciji gospodarskog razvoja. U konačnici, time će se dati dodatni vjetar u leđa istarskom, ali i cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu", rekoa je župan Radin.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić smatra kako je malo gradova koji imaju bogatu vojnu povijest poput Pule.

"Prije stotinu godina, uz 30-tak tisuća Puležana, živjelo je tu do 13 tisuća vojnika. Isprepletenost Pule i vojske, koja je imala nemali značaj za razvoj našeg grada označilo je cijelo jedno razdoblje za Pulu. Danas Pula više nije vojni grad, naš razvoj gradimo na nekim drugim temeljima, ali povijest nas uči da sigurnost nikad ne smijemo uzeti zdravo za gotovo. Drago mi je što smo u Ministarstvu obrane naišli na razumijevanje te da vojni borbeni neće nadlijetati Pulu i Istru koja se i dalje želi turistički razvijati i dalje biti vodeća turistička regija u Hrvatskoj", poručio je gradonačelnik Miletić.

Prije otvorenja vojarne, čiju su tablu otkrila djeca četvorice poginulih pirotehničara koji su stradali u razminiravanju pulskog vojnog aerodroma 1991. godine, otkrivena je spomen ploča u znak sjećanja na prelet pukovnika Danijela Borovica, koji ju je sam otkrio. On je bio prvi pilot koji je iz JNA sletio na hrvatsko tlo, u Pulu. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja četvorici pirotehničara.

U vojarni je predviđen razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave koji će biti namijenjeni praćenju i nadzoru državnih granica na moru i na kopnu, ali i u slučajevima prirodnih nesreća, požara, epidemija, ugrožavanja sigurnosti i slično.

Galerija fotografija