Globalna šetnja - istarski srednjoškolci aktivizmom ujedinjeni u borbi protiv klimatskih promjena

Globalna šetnja - istarski srednjoškolci aktivizmom ujedinjeni u borbi protiv klimatskih promjena

Oko 400 istarskih srednjoškolaca sudjelovalo je danas na mimohodu, takozvanoj Globalnoj šetnji, čiji je cilj bio ukazati na važnost klimatskih promjena i održivosti planeta Zemlje. Globalna šetnja ujedinjuje inicijativu "FridaysForFuture" koju je pokrenula mlada Šveđanka Greta Thunberg te aktivnost u sklopu projekta WALK THE GLOBAL WALK koje imaju za cilj buđenje svijesti o klimatskim promjenama i održivosti planeta Zemlje, kao i aktivnosti Gimnazije Pula koje se provode u okviru EKO škole i Lumena.

Učenike su ispred pulske Gimnazije pozdravili pulski gradonačelnik Boris Miletić i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin koji su zahvalili svim sudionicima na priključivanju ovoj hvalevrijednoj inicijativi za očuvanje i zaštitu okoliša.

Učenici su potom krenuli put Arene, a nakon toga Kandlerovom ulicom do Trga Forum gdje ih je dočekao i pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek.

Globalnu šetnju svojim su nastupom obogatili bubnjari Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, pulske mažoretkinje i izviđači, plesni klub "Infinity" - Luana Rojnić te plesni studio "Art Dance " - Lara Kapeloto.

Učenici su na ovaj način pokazali kako su vrlo osviješteni i angažirani kada je riječ o očuvanju okoliša te negativnom učinku klimatskih promjena s kojima se svi svakodnevno susrećemo.

Projekt WALK THE GLOBAL WALK - Mobilizing European young people in support of the Sustainable Development Goals, provodi se u suradnji s još 11 partnerskih zemalja (Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Cipar, Bugarska, Rumunjska, Škotska, Wales, Albanija, BIH). Glavni cilj projekta je razviti kritičku svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima.

Galerija fotografija