Predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić odlikovan Redom Zvijezde Talijanske republike

Predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić odlikovan Redom Zvijezde Talijanske republike

U sjedištu Istarske županije, u Pazinu, jučer je Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri predsjedniku Skupštine Istarske županije Valteru Drandiću dodijelio odlikovanje Predsjednika Republike Italije Ordine della Stella d`Italia - Red zvijezde Republike Italije, s počasnom titulom "Ufficiale" za posebne zasluge u promicanju prijateljstva i suradnje između Italije i Hrvatske, odnosno Istarske županije.

Predaji odlikovanja prisustvovali su i potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske dr. Furio Radin, zamjenik župana koji obnaša funkciju župana Fabrizio Radin, potpredsjednica Županijske skupštine Tamara Brussich te gradonačelnici i načelnici općina zbratimljenih s talijanskim gradovima i općinama - gradonačelnici Vodnjana i Pazina Klaudio Vitasović i Renato Krulčić, te načelnici Cerovlja i Svetvinčenta Emil Daus i Dalibor Macan.

Tom se prilikom, Generalni konzul posebno osvrnuo na ulogu Valtera Drandića kao predsjednika Skupštine Istarske županije koji je svojim djelovanjem doprinio stvaranju i razvijanju odnosa s Republikom Italijom na području kulture, dvojezičnosti i gospodarske suradnje.

Predsjednik Skupštine je zahvalio predsjedniku Sergiju Mattarelli i svima koji su ga predložili za ovo visoko odlikovanje.

"Ovo veliko priznanje mi mnogo znači jer sam dobar dio svog života, ne samo kroz političko djelovanje, posvetio suradnji između Hrvatske i Italije. Politika se danas često doživljava negativno. Međutim, moramo stvarati dobre odnose medu zemljama kako bi se potaknulo prijateljstvo i stvorili uvjeti za razvoj gospodarskih i trgovinskih odnosa", naglasio je Drandić dodajući kako su budući prioriteti izgradnja autoputa i moderne željezničke pruge.

Red zvijezde Republike Italije važna je građanska nagrada, koja se dodjeljuje Talijanima u inozemstvu ili strancima za posebne zasluge u promicanju prijateljstva i suradnje između Republike Italije i drugih zemalja u promicanju veza s Italijom. Prvenstveno se to odnosi na promociju talijanskog jezika, volonterskih i socijalnih aktivnosti, humanitarnim aktivnostima, sudjelovanju u aktivnostima zajednice talijanskih zajednica u inozemstvu, zatim za znanstvena i tehnološka istraživanja, pastoralne misije, unapređenje trgovačke suradnje i drugih aktivnosti koje jačaju veze s Italijom.

Galerija fotografija