Valter Drandić i Furio Radin se s izaslanstvom autonomne regije Friuli Venezia Giulia

Valter Drandić i Furio Radin se s izaslanstvom autonomne regije Friuli Venezia Giulia

Predjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić te bivši predsjednik Talijanske Unije u dva mandata i potpredsjednik Hrvatskog Sabora Furio Radin, sastali se se danas, u sjedištu Istarske županije u Pazinu, s izaslanstvom talijanske regije Friuli Venezia Giulia na čelu s Piero Maurom Zaninom, predsjednikom Skupštine autonomne regije Friuli Venezia Giulia.

Predsjednik Skupštine Istarske županije na početku je istaknuo kako mu je iznimno drago što može pozdraviti izaslanstvo prijateljske regije Friuli Venezia Giulia koji su stigli u dugo iščekivani službeni posjet u Istarsku županiju. "U međuvremenu smo pobratimili naš Grad Buzet i Općinu Tricesimo, što pokazuje da odnosi Istre i Friuli Venezia Giulia kao i do sada vrlo razvijeni i idu u pravom smjeru, a to je da pružimo što bolji život našim sugrađanima" istaknuo je Drandić.

Naglasio je također da su prisutni na sastanku, bilo s hrvatske ili talijanske strane, prvenstveno predstavnici predstavničke vlasti, odnosno oni koji stvaraju energiju potrebnu da bi se ljudi i projekti povezivali, a nakon toga, izvršna vlasti i drugi akteri imaju ulogu da to iskoriste za konkretne projekte.

"Osim mnogih poveznica i želje za suradnjom imamo i probleme koje želimo zajednički riješiti, a jedan od njih je povezivanje, prvenstveno cestovno te pitanje rješavanja ovih gužvi koje se stvaraju pogotovo u ljetnim mjesecima" osvrnuo se u svom obraćanju Drandić.

Piero Mauro Zanin, naglasio je da je njihovo izaslanstvo danas ovdje ne samo u svojstvu predstavnika Skupštine autonomne regije FVG nego i izvršne vlasti Friuli Venezia Giulia. Zahvalio se na pozivu i konstatirao da mu je drago da se ovaj posjet konaćno realizirao budući da je isti dogovoren prlikom prvog upoznavanja još prije godinu dana.

"Nadam se što bolje upoznati Istru jer najvažnije je uspostaviti prijateljske, humane odnose i imati što izravniji pristup u komunikaciji. Suradnja se dosada odvijala na lokalnim razinama, ali treba postojati na svim razinama između naših dvaju regija. Želimo vam staviti na raspolaganje naša znanja, iskustva, formirati interregionalne grupe koje će surađivati na različitim područjima bilo to visoko obrazovanje, turizam, kultura, ekonomija" istaknuo je Zanin.

Potpredsjednik Hrvatskog Sabora Furio Radin naglasio je kako je on na ovome susretu sudjeluje ne kao predstavnik hrvatske vlasti već kao Talijan, kao predstavnik Zajednica Talijana u Hrvatskoj.

"Odnosi Istre i Friuli Venezia Giulia su povijesni. Njegovali smo te odnose dugo vremena i sada možemo konstatirati da su oni iznimno čvrsti i konkretni, pa i institucionalizirani sa Zajednicom Talijana." istaknuo je Radin.

Također je istaknuo kako je jako zadovoljan što se ovaj susret realizirao jer to dokazuje da obje strane osjećaju da postoje snažni odnosi koji povezuju Istarsku županiju i Friuli Venezia Giulia koje i dalje treba razvijati za dobrobit naših sugrađana.

Članovi izaslanstva su između ostalog naglasili i kako su za regiju Friuli Venezia Giulia posebno važni bilateralni odnosi sa susjednim, povijesno i kulturološki bliskim regijama. Također je istaknuto da je prisan odnos s Talijanskom nacionalnom zajednicom i jasno definiran u Statutu Istarske županije te se on kao takav živi i njeguje. Upravo je to dio posebnosti Istre, na čijem području žive dvije autohtone kulture, a što se između ostalog očituje u dvojezičnosti.

Također, kao daljina područja suradnje obje su strane istaknule visoko školstvo i obrazovanje, kulturu te promet i prometnu povezanost. Prostora za intenziviranje suradnje postoji, a u prvom se redu ona odnosi na partnerstvo u europskim projektima. Istarska županija uspješna je na EU programu prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, a godinama se njeguje i prijateljski odnos s drugim talijanskim regijama.

Uz predjednik Skupštine Valtera Drandića, i potpredsjednik Hrvatskog Sabora Furia Radina, sastanku su prisustvovale i županijska vijećnica i predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju Skupštine Istarske županije Cinzia Počeko Kranjec i zamjenica pročelnice Stručne službe Skupštine Istarske županije Melita Ferenčić.

Galerija fotografija