Proračunu Istarske županije petica iz transparentnosti

Proračunu Istarske županije petica iz transparentnosti

I ove je godine, prema istraživanju Instituta za javne financije, Istarska županija na samome vrhu transparentnosti županijskih uprava, prema broju ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na svojim službenim internet stranicama. Kako je navedeno Istarska županije se ističe po lakoći snalaženja i pristupačnosti mrežnih stranica jer su već na početnim stranicama jasno istaknute ključne poveznice, primjerice na otvoreni proračun, proračunske dokumente, odluke o raspodjeli proračunskih sredstava, vodiče za građane, savjetovanja sa zainteresiranom javnošću i sl.

Pri samome vrhu su i istarski gradovi, a njih 7 dobilo je ocjenu odličan, dok se kvalitetom mrežnih stranica ističu njih 6.  

Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, a u ovom se radu prikazuju rezultati najnovije analize provedene od početka studenog 2018. do kraja ožujka 2019. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se angažiraju i utječu na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, te ujedno na smanjenje mogućnosti korupcije.

Rezultati istraživanja dostupni su ovdje.