Potpisano Pismo namjere i ugovor o sufinanciranju Kuće kaštela Momjan

Potpisano Pismo namjere i ugovor o sufinanciranju Kuće kaštela Momjan

U Gradskog vijećnici Grada Buja istarski župan Valter Flego i bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin danas su potpisali Pismo namjere i ugovor o sufinanciranju Kuće kaštela Momjan - Casa dei castelli Momiano, u vrijednosti od 2 milijuna kuna. Istarska županija će tijekom dvije godine za projekt izdvojiti 1,4 milijuna kuna, a Grad Buje 600 tisuća kuna.

Istarski župan istaknuo je kulturnu i turističku važnost ovog projekta koji teži stvaranju uvjeta za daljnji razvitak lokalne zajednice Momjana. Posebno je naglasio nastavak provođenja projekata poput Kuće fresaka u Draguču, Mediteranskog plesnog centra u Savičenti ili Centra za nematerijalnu kulturnu baštinu Istre u Pićnu,  koji u središnjoj Istri uz sinergiju lokalne zajednice i Županije ostvaruju preduvjete za daljnji socijalni i gospodarski razvoj. I ovom je projektu cilj, kazao je župan,  poboljšati standard  življenja stanovnika, zadržati mlade i jačati zavičajni identitet.

"I ovim vrijednim projektom činimo novi iskorak na području kulture te doprinosimo očuvanju i promociji naše bogate kulturne baštine što će, siguran sam, znati prepoznati kako domicilno stanovništvo, tako i turisti", zaključio je župan.  

Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin zahvalio se županu Flegu osobno i Županiji na pomoći u nizu dosadašnjih projekata te istaknuo kako će Kuća kaštela u Momjanu trasirati put održivog razvoja zajednice, temeljenog na poljoprivredi i turizmu.

Pročelnica konzervatorskog odjela iz Pule Lorella limoncin Toth  istaknula je uspješnu suradnju sa Županijom i Gradom, te velika ulaganja u obnovu baštine zahvaljujući čemu se ona značajno valorizira.

Prije potpisivanja sporazuma pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica kratko je predstavio projekt kuće kaštela - Casa dei castelli.

Potpisivanju su prisustvovale i zamjenica župana Giuseppina Rajko, zamjenice  gradonačelnika Arijana Brajko i Jessica Acquavita te predsjednik MO Momjan Sergej Sinkovich