Potpisan Sporazum o suradnji u razvoju Politehnike Pula

Potpisan Sporazum o suradnji u razvoju Politehnike Pula

Istarska razvojna agencija, Agencija za ruralni razvoj Istre, Istarska regionalna energetska agencija, Ustanova Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS, Javna ustanova Natura Histrica, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove i Politehnika Pula - Visoka poslovno tehnička škola s pravom javnosti potpisale su jučer, u sjedištu Istarske županije, u Puli, Sporazum o suradnji u razvoju Politehnike Pula.

"Današnjim Sporazumom nastavljamo s razvojem Politehnike i izgradnjom jednog još boljeg sustava visokog školstava u Istri. Potpisnici žele zajedničkim snagama učiniti dodatni iskorak koji će doprinijeti onome čemu već duže vrijeme težimo, a to je da Politehnika Pula preraste u Istarsko veleučilište", naglasio je uvodno istarski župan Valter Flego dodajući kako se budućim studentima želi omogućiti širi izbor, a daljnjim razvojem Politehnike i unaprijediti kvalitetu i kulturu studiranja u Istri. Župan se zahvalio svim ustanovama što su prepoznale ovu inicijativu i u nju se uključile, a koja će dati vjetar u leđa Politehnici u stvaranju novih konkurentnih kadrova.

"Danas imamo jednu novu stvarnost, a to je školovati naše studente za zanimanja koja tržište traži. Iz tog se razloga moramo transformirati i u tome čemu uspjeti jedino ako zajednički nastupamo. Moramo biti brzi, kvalitetni, učinkoviti. Vaša su iskustva u razvoju Istarske županije izuzetna i Politehnika želi biti dio tih vaših napora i dio tog razvoja", rekao je dekan Politehnike Dario Matika dodajući kako je cilj uvesti nove studijske programe iz područja ekologije, ekološke proizvodnje, bioinženjerstva, novih materijala, računarstva, robotike, elektronike i sl.

Potpisnici Sporazuma suglasni su kako je potrebno unaprijediti preddiplomske i diplomske stručne studijske programe, kao i uvesti nove u skladu s potrebama tržišta rada Istarske županije. Između ostalog, izražena je podrška u razvijanju visokog obrazovanja, cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih na Politehnici, kao i poticanju međunarodne suradnje i mobilnosti, a sve u skladu sa Strategijom obrazovanja Istarske županije.