Župan Flego i gradonačelnik Miletić gostovali na satu Učeničkog vijeća Gimnazije Pula

Župan Flego i gradonačelnik Miletić gostovali na satu Učeničkog vijeća Gimnazije Pula

Brojna su bila pitanja koja su učenici imali za istarskog župana Valtera Flega i gradonačelnika Borisa Miletića tijekom današnjeg gostovanja na satu Učeničkog vijeća Gimnazije Pula, kojim je moderirao ravnatelj Gimnazije Filip Zoričić. Učenike je zanimalo, primjerice, mogu li gradsku, odnosno županijsku stipendiju dobiti i studenti koji se školuju u inozemstvu na što im je odgovoreno potvrdno. Također, objašnjeno im je kako i Županija i Grad dodjeljuju stipendije u dvije kategorije, odnosno u jednoj se vrednuje izvrsnost te dodatno boduje deficitarnost zanimanja za koji se školuju, dok je druga kategorija namijenjena studentima slabijeg imovnog stanja.  

- U akademskoj godini 2018./2019. Istarska županija dodjeljuje ukupno 64 studentskih stipendija redovnim studentima u mjesečnom iznosu od 1.100,00 kn, za razdoblje od 10 mjeseci, odnosno od listopada do srpnja. Na taj način studentima i njihovim roditeljima, želimo olakšati troškove studiranja, poručio je župan Flego.

Bilo je govora i o uvjetima studiranja u Puli, te značaju projekta izgradnje dva nova studentska paviljona u Puli, financirana iz fondova Europske unije; prijevozu učenika; ulaganjima u škole, kao i o planiranju županijskog i gradskog proračuna te izdvajanjima za pojedina područja poput kulture.

Gradonačelnik Miletić govorio je o brojnim ulaganjima Grada u osnovne škole i školske dvorane, poput one na Verudi ili na Velom Vrhu, u dječje vrtiće, kao i na projekt izgradnje Gradskog bazena.

Župan Flego se osvrnuo i na njegovo viđenje obrazovanja, odnosno potrebu još većih ulaganja u obrazovanje, mlade i znanost kroz EU fondove. Školstvo, smatra župan Flego, treba postati fleksibilnije kako bi moglo lakše pratiti potrebe i trendove na tržištu rada te sukladno njima otvarati nove obrazovne programe.