Mališani iz Dječjeg vrtića Zvjezdice otkrili tajne Park šume Šijana

Mališani iz Dječjeg vrtića Zvjezdice otkrili tajne Park šume Šijana

Osim što je odlično mjesto za igru i druženje, Park šuma Šijana dom je brojnih velikih i malih životinja i biljaka. Nabrojali su ih danas i mali polaznici skupine Lavići u pratnji njihovih odgajateljica iz Dječjeg vrtića Zvjezdice iz Pule.

Zabavno, a istovremeno i edukativno predavanje za vrtićarce, održao je Andrej Mandić, viši stručni suradnik za zaštitu prirode i okoliša u Istarskoj županiji, po struci diplomirani inženjer šumarstva. Djeca su saznala koja se pravila ponašanja trebaju poštovati u šumi i zašto je važno čuvati šumu. Zatim su dobili zadatak da pronađu plodove stabala kao što su češeri i žirevi i prepoznaju na kojim stablima rastu. Šetnjom po livadi pronašli su i razne gljive, a nekolicina mališana je pokazala veliko znanje o otrovnim i jestivim vrstama. Djeca su s velikim interesom pratila priču o nastanku Šijanske šume, u koju i danas zalaze brojni ljubitelji prirode i rekreativci.

Nakon što su poslušali razne priče o drveću i lišću uz osluškivanje zvukove šume, vrtićarci su šumsko druženje završili uz igru.

Park šuma Šijana zaštićena je još od 1964. godine, a sam prirodni fenomen na svojoj površini od 153 ha datira još iz doba Austro-ugarske monarhije. Područjem park-šume Šijana upravlja "Natura Histrica", Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije na način da osigurava i stalno unaprjeđuje kvalitetan i estetski poseban prostor za rekreaciju i boravak u prirodi za brojne građane i posjetitelja Grada Pule.

Galerija fotografija