Skupština Istarske županije i Gradsko vijeće Grada Pule usvojili Deklaraciju o Uljaniku

Skupština Istarske županije i Gradsko vijeće Grada Pule usvojili Deklaraciju o Uljaniku

S ciljem iznošenja jasnog i nedvosmislenog stava o potrebi očuvanja brodogradnje i radnih mjesta u brodogradnji predstavnici tijela Istarske županije i Grada Pule na današnjoj su zajedničkoj tematskoj sjednici usvojili Deklaraciju o Uljaniku. Tematskoj sjednici prisustvovali su i pomoćnik ministara gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak, predstavnici Uprave i Nadzornog odbora Uljanika, predstavnici sindikata koji djeluju unutar brodogradilišta te predstavnici strateškog partnera.

Istarski župan Valter Flego kazao je kako složena situacija u Uljaniku nije od jučer, ali da je sada minuta do dvanaest. Ključno rješenje je u rukama države koja je najveći pojedinačni vlasnik. "Hrvatska previše ulaže u turizam, a to nije dobro. Mi smo najovisniji o turizmu na čitavom Mediteranu. Gašenje brodogradnje za nas nije opcija jer je Uljanik prevažan subjekt za Pulu i Istru", kazao je Flego.

"Uljanik je za Grad Pulu poduzeće od strateškog značaja što se može iščitati iz svih službenih dokumenata Grada Pule. Jasno definiranim prostornim planom Grada Pule područje Uljanika predviđa isključivo i jedino brodograđevnu djelatnost. Treba naglasiti da je Pula jedini grad u Hrvatskoj koji je svoja potraživanja u novcima kompenzirao s udjelima u trgovačkom društvu Luka Pula, u iznosu od 65 milijuna kuna", naglasio je u svome obraćanju pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Samu Sjednicu je otvorio pomoćnik ministra Zvonimir Novak koji je kronološki prikazao situaciju u Uljaniku i korespondenciju između Vlade i EU-a te je podsjetio da se Vlada u 11. mjesecu prošle godine izjasnila da će stati iza brodogradnje i zajedno s Upravom pokušati naći optimalno rješenje.

Denis Rabar iz Uprave Uljanika kazao je da postoji volja i raspoloženje da se nastavi brodogradnja, a s obzirom na kompleksnost izgradnje brodova koji su danas u fokusu, u budućnosti bi se u Uljaniku izgrađivala tri broda složenog tipa.

Predsjednica Nadzornog odbora Uljanika Renata Kašnjar-Putar je u svom izlaganju navela da su sve odluke NO-a bile zakonite i da su od tri ponude izabrali najboljeg strateškog partnera, a predstavnik tvrtke Kermas Energija Željan Horvat naveo je da  tvrtka ne bi bila ovdje da država u veljači nije dala kredit i da Kermas Energija u srpnju nije dala pozajmicu od gotovo 100 milijuna kuna za nastavak proizvodnje.

Predstavnici sindikata istaknuli su da je restrukturiranje jedini izlaz te da više nema vremena za čekanje.