Župan Flego: Cimos je simbol sjeverne Istre

Župan Flego: Cimos je simbol sjeverne Istre

Ministar državne imovine Goran Marić i predsjednik Uprave tvrtke TCH Cogeme i izvršni direktor Cimos d.d. Gino Berti potpisali su jučer, u Ministarstvu državne imovine, u Zagrebu, Sporazum o međusobnom uređenju odnosa između Ministarstva državne imovine i CIMOS grupe u svezi s rješavanjem imovinskopravnih odnosa na zemljištima u Buzetu i Roču.

Sporazumom će CIMOS grupa Republici Hrvatskoj isplatiti iznos od 7,5 milijuna kuna za nekretninu površine 22.114 četvorna metra u Buzetu, a Republika Hrvatska će CIMOS grupi priznati pravo vlasništva na nekretninama u Roču i Buzetu

Potpisivanju su prisustvovali i istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani.

Župan Flego rekao je kako mnogi Istru doživljavaju samo kao turističku destinaciju.

"U strukturi našeg BDP-a turizam je na trećem mjestu. Na prvom mjestu je proizvodnja, drugom trgovina i na trećem turizam. Cimos je simbol sjeverne Istre, proizvodnje, stvaranja novih projekata, razvoja. Hvala Ministru na svemu što je učinio da sačuva radna mjesta i otkloni sve prijepore kako bi Cimos mogao nesmetano razvijati svoju proizvodnju, zapošljavati i biti važan čimbenik Istre", rekao je istarski župan.

"Cimos je najvažniji gospodarski subjekt ne samo na području Buzeta nego i sjeverne Istre, gdje uz više od tisuću zaposlenih ima i značajan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo Istre, a time  i cijele Hrvatske. Vjerujem da će današnje potpisivanje biti novi zalet u zapošljavanju i ugovaranju još više novih poslova. Hvala ministru Mariću i njegovim suradnicima na velikom angažmanu koji su uložili kako bi ova priča dobila sretan početak", rekao je gradonačelnik Žulić.

Veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani izrazio je veliko zadovoljstvo potpisanim Sporazumom: "Današnje potpisivanje Sporazuma potvrđuje koliko su uspješni i važni već do sada izgrađeni odnosi između Italije i Hrvatske. Ovaj će Sporazum tvrtki Cimos omogućiti nova ulaganja. I za Hrvatsku i za Italiju to će biti jedna uspješna priča, ne samo što se tiče novih radnih mjesta nego i cjelokupnog industrijskog plana".

Cimos grupa proizvodi dijelove za autoindustriju i planira ulaganja u proizvodne kapacitete na području Buzeta, Roča i Labina od 20 milijuna eura do 2020. godine.

"Hvala ministru Mariću što je vjerovao u naš plan. Za nas je ovo veliki dan. Na području sjeverne Istre želimo napraviti vrhunski centar i povećati naša buduća ulaganja. Projekt od 20 milijuna eura obuhvaćat će veliki rast ne samo što se tiče novih radnih mjesta nego i kvalitete naše djelatnosti", kazao je predsjednik Uprave tvrtke TCH Cogeme i izvršni direktor Cimos d.d. Gino Berti

"Nema ništa ljepšeg nego sudjelovati u procesu spašavanja i oživljavanja nečega, biti dionikom da se nešto spasi ili oživi. Danas sam sretan i zadovoljan jer je spašeno 1300 proizvodnih radnih mjesta, a proizvodnja je generator gospodarskog razvoja. Proizvodnja je temeljni preduvjet gospodarskog dinamizma, multiplikativnih učinaka, dobre poslovne i psihološke atmosfere. Samo proizvodnja pruža najviše pojedinačne i kolektivne afirmacije  zaposlenika", rekao je ministar Goran Marić.

Potpisanim Sporazumom se ostvaruje uređenje imovinskopravnih odnosa, pozitivan financijski utjecaj na Državni proračun, očuvanje proizvodnje i radnih mjesta za tisuću zaposlenih.