Objavljen Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eco-friendly smještaja Eco Domus

Objavljen Javni poziv za uključenje u program certificiranja Eco-friendly smještaja Eco Domus

Jedan od ciljeva Istarske županije je održivi razvoja turizma te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije, što je definirano i Master planom razvoja turizma Istre od 2015. - 2025. Na tragu toga, pokrenut je i program Eco Domus, kojim se želi potaknuti diversifikacija i podizanje kvalitete smještaja prema načelima održivog razvoja i održivog turizma. Nastavak je to aktivnosti vezanih za diversifikaciju privatnog smještaja u Istarskoj županiji, započetih projektom Istra Bike&Bed.

Program Eco Domus je usmjeren k malim turističkim smještajnim objektima, koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva. Prilikom odabira objekata, prednost će imati iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje i iznajmljivanjem se bave najmanje 2 godine.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su: Društvena i ekološka odgovornost; Cjelovita zaštita okoliša i zdravlja; Korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje; Korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda; Korištenje prirodnih materijala; Štednja vode i energije i Sortiranje i recikliranje otpada.

Dodatne informacije, uvjeti i obrasci dostupni su u Javnom pozivu za uključivanje u program certificiranja Eco-friendly smještaja u Istri, objavljenom na stranicama Upravnog odjela za turizam Istarske županije

Za sada je u program Eco Domus uvršteno 11 objekata koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija, a to su: Villa Baldaši iz Baldaši (Vižinada), Villa Milica iz Šajini (Barban), Villa Ladonja iz Manjadvorci (Barban), Apartman Margerita iz Bezjaki (Sv. Petar u Šumi), Kuća Una iz Kranjčići (Svetvinčenat), Villa Dubravka iz Pinezići (Tinjan), Agroturizam Ograde iz Katuna Lindarskog (Pazin), Villa Marten iz Brajkovići (Kanfanar), Apartman Oliveto iz Medulina, Villa Dolce Vita iz Motovuna i Villa Gašparini iz Ceriona (Višnjan).