Kultura i turizam postaju ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske

Kultura i turizam postaju ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske

U Komunalnoj palači Grada Pule danas je predstavljan projekt ": Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske", financiran iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić zaželio je dobrodošlicu svim suradnicima, kao i projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli-Venezia Giulia, s kojom je razvijena iznimno kvalitetna prekogranična suradnja.

"S realizacijom ovog projekta jačamo naše postojeće prijateljske odnose uz mogućnost primjene najbolje prakse i uključivanje mladih u proces kvalitetne izobrazbe. Uz to, jačamo i uspješno valoriziramo naše autohtone istarske proizvode," kazao je gradonačelnik Miletić.

Istarski župan Valter Flego zahvalio se svim partnerima na projektu te je poručio kako je program razvijanja kulinarstva u skladu sa strategijom razvoja Istarske županije, a koji će Istru učiniti još prepoznatljivijim subjektom na svjetskom tržištu.

"Projektom KeyQ+ činimo dodatni iskorak i povezujemo istarsku i talijansku i kulinarsku baštinu, čime ćemo dodatno valorizirati naše proizvode, kao i naše regionalne posebnosti", naglasio je župan Flego.

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić ovom je prilikom istaknuo kako su dvije bliske regije gotovo geografski spojene te kako je kvaliteta kulinarstva iznimno bliska.

"Ovaj je projekt primjer spoja izvornosti i tradicije te je, također, pokazatelj dobre prekogranične suradnje i primjer za cijelu EU", rekao je EU parlamentarac ujedno predloživši stvaranje kulinarske akademije koja bi omogućila dodatno dizanje kvalitete kuhanja i turističke ponude.

Projekt predviđa povećanje turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije.

Glavni rezultati projekta bit će gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustva namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, te stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Rezultati projekta bit će promovirani kroz 7 KeyQ+ Festivala organiziranih van sezone, a koji će okupiti sve relevantne dionike u sektoru turizma.

Galerija fotografija