Svečano otvoren obnovljeni most u Tupljaku

Svečano otvoren obnovljeni most u Tupljaku

Nedavno obnovljen i stavljen u funkciju most preko rijeke Raše, danas su svečano otvorili istarski župan Valter Flego, ravnatelj Županijske uprave za ceste Robi Zgrablić te direktor tvornice kamene vune Rockwool Adriatic Aleks Fonović. Pridružili su im se i načelnici općina Pićan i Kršan, Ivan Franković i Valdi Runko budući da most povezuje ove dvije općine te je ujedno i jedini put do industrijske zone u Pićnu.

Nakon simboličnog rezanja vrpce, župan Flego je izrazio zadovoljstvo što je most obnovljen ujedno se zahvalivši ŽUC-u i Rockwoolu na izdvojenim sredstvima. Župan Flego se pritom osvrnuo na pitanje izgradnje alternativne ceste Išišće Kloštar.

"Situacija s ovim mostom pokazala je potrebu uređenja alternativne ceste. Slijedom toga, ona je uvrštena u tzv. Master plan hrvatskih cesta, koje će se u narednom periodu izgraditi. Realizacijom projekta skratit će se put iz pravca Učke do industrijske zone u Pićnu za oko 8 kilometara, a brojne će tvrtke i cijela lokalna zajednica zasigurno osjetiti korist od obilaznice", istaknuo je župan.

Naime, izgradnjom spomenute ceste, sigurnost mještana će se podignuti na višu razinu i smanjit će se buka od prometa te će se pridonijeti zaštiti okoliša zbog manjih emisija CO2 iz ispušnih plinova.  Također, financijski će se pozitivno odraziti na prijevoznike zbog manje potrošnje goriva i vremenski će skratiti put.

Prema riječima ravnatelja Zgrablića, radovi na sanaciji mosta preko rijeke Raše pokrenuti su zbog dotrajalosti i oštećenja te time i posljedične nesigurnosti.

"Prometna povezanost s poslovnom zonom Pićan odvijala se putem privremenog nasipa preko rijeke Raše. Iako ovaj projekt nije bio tehnički jako zahtjevan, došlo je do nepredviđene situacije. Zbog nabujale rijeke u rujnu, odnesen je privremeni nasip zbog čega je bilo potrebno pronaći alternativni put do industrijske zone", istaknuo je Zgrablić.

Slijedom navedenog,  ŽUC je dopustio promet teških vozila preko lokalnih cesta koje nisu uvjetne za teški promet, a sve u cilju da se omogući nesmetan proizvodni proces u industrijskoj zoni. Nakon regulacije vodostaja rijeke Raše obnovljen je razrušeni nasip te je uspostavljena predviđena prometna povezanost. Uz obnovljeni most izvedena je pješačka staza kako bi se osigurao nesmetan i siguran prolaz pješaka preko rijeke Raše.

Mještani okolnih sela jedno su vrijeme bili odsječeni te su do glavne prometnice putovali obilaznim pravcem. Načelnici su izrazili zahvalnost svima na strpljenju te razumijevanju.

"Drago nam je da niti u jednom trenutku normalno funkcioniranje svih gospodarskih subjekata u industrijskoj zoni nije bilo ugroženo", rekao je načelnik Franković.

"Izražavam zadovoljstvo zbog obavljene sanacije mosta te pogotovo zbog činjenice da je uz most izvedena i odvojena pješačka staza. Sigurnost svih sudionika u prometu od sada će biti na znatno višoj razini", zadovoljno je izjavio načelnik Runko.

Iznos cijele investicije je 2 milijuna kuna (s PDV-om), a tvrtka ROCKWOOL Adriatic za tu je namjenu donirala 200.000 kuna.

"Iako naša tvornica jest najveći generator prometa, ali nismo jedini i riječ je o važnoj županijskoj cesti, kao odgovorna tvrtka odlučili smo financijski poduprijeti ovaj projekt. Kao veliki pokretač gospodarskih aktivnosti i jedan od najvećih izvoznika u Hrvatskoj, već godinama smo prepoznati kao pouzdan partner koji radi na dobrobit zajednice", izjavio je direktor tvornice Fonović.