Predstavljen EU projekt LIKE

Predstavljen EU projekt LIKE

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Visokoj tehničko - poslovnoj školi Politehnika Pula, predstavljen je EU projekt LIKE - "Living on the Karst Edge",  a prisustvovali su istarski župan Valter Flego, predstavnica Zavoda Republike Slovenije za zaštitu prirode Tjaša Djokić i voditelj projekta Bruno Kostelić.

Projekt LIKE, objasnio je voditelj Kostelić, usmjeren je na područje krškog ruba kao niza strmih stijena i vapnenačkih padina gdje je dugotrajna interakcija čovjeka i prirode proizvela osebujne biološke, kulturne i estetske vrijednosti, a održavanje tog odnosa nužno je za njihovo očuvanje.

"Bogat prirodni potencijal područja nalazi se pod sve većim pritiscima posjetitelja, ali i dugih ljudskih aktivnosti, s obzirom na neposrednu blizinu gusto naseljenih područja s koparsko-tršćanske i opatijske strane", rekao je Kostelić.

Župan Flego, tim je povodom, naglasio kako je projekt LIKE nastavak višegodišnjeg nastojanja Istarske županije da zaštiti svoje prirodne potencijale i uspostavi primjerene mehanizme zaštite i upravljanja svojim prirodnim vrijednostima.

"Zaista se možemo pohvaliti da smo u nazad 10 godina uvijek prisutni kao nositelj projektnih ideja na EU Programu prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske, te da je zaštita okoliša i prirode tema u kojoj smo uvijek tražili načine da europskim sredstvima ostvarimo sve naše ciljeve i vizije", kazao je župan i dodao:

"Situacija je takva da je upravo pogranično područje Ćićarije prirodno iznimno vrijedno, a s druge strane gospodarski manje razvijeno od ostalih dijelova Istre. U biološkoj raznolikosti, prekrasnom krajobrazu i pejzažima sjeverne Istre leži ogroman potencijal koji mora postati motor razvoja, društvenog i ekonomskog tog područja".

Prema županovim riječima, trenutno se 7% površine Istarske županije nalazi pod nekom od kategorija zaštite prirode.

"Ovim projektom utvrdit ćemo stvarni prirodni i društveno ekonomski potencijal 10.000 ha površine Ćićarije, područja za kojeg smatramo da prema prirodnom potencijalu ima kapacitet da postane prvi regionalni park u Istarskoj županiji", zaključio je župan Flego.

Istarska županija vodeći je partner projekta LIKE, financiranog iz programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija - Hrvatska 2014.-2020., a projekt provodi Odsjek za zaštitu prirode i okoliša, Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije.

Uz Istarsku županiju, u projektu sudjeluje još 7 partnera: Zavod za zaštitu prirode Republike Slovenije, Univerza na Primorskem iz Kopra, Općina Kopar, Prirodoslovni muzej iz Rijeke, Udruga za promatranje ptica BIOM iz Zagreba, Udruga za promatranje ptica DOPPS iz Ljubljane i JU Natura Histrica. Suradničku ulogu u projektu imaju Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP), Javna ustanova Park prirode Učka i Podeželska kmetijsko - turistična zadruga Bržanija.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.528.377,29 € pri čemu Istarska županija za svoje aktivnosti ima osiguranih 285.888,20 €, a Javna ustanova Natura Histrica 163.419,09 €, čime se projektom osigurava ukupan iznos od 449.307,29 € za aktivnosti istarskih partnera na projektu.

Projekt traje 30 mjeseci, a započeo je s provedbom 01. rujna 2017. godine, te traje do 28. veljače 2020. godine.

Galerija fotografija