Potpisan 1.528.377,29 eura vrijedan Ugovor za EU projekt LIKE - Like Living on the Karst Edge

Potpisan 1.528.377,29 eura vrijedan Ugovor za EU projekt LIKE - Like Living on the Karst Edge

Zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar danas je u Slovenskoj Bistrici, u ime Istarske županije, s Upravljačkim tijelom INTERREG VA programa prekogranične suradnje između Slovenije i Hrvatske, potpisala 1.528.377,29 eura vrijedan Ugovor o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) o početku provedbe EU projekta LIKE - Like Living on the Karst Edge.

Radi se o jedinom odobrenom projektu Istarske županije u okviru ovog 2. poziva, u kojemu će Istarska županija imati ulogu vodećeg partnera tijekom njegove implementacije u razdoblju od rujna 2017. godine do kraja veljače 2020. godine.

U okviru 2. roka EU Programa prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske, odobreno je 12 projekata ukupne vrijednosti 11,5 milijuna eura europskoga sufinanciranja, i to jedanaest s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa te jedan s područja zdravog, sigurnog i pristupačnog pograničnog područja.

Prilikom obraćanja prisutnim uzvanicima, predstavnicima Republike Slovenije i Republike Hrvatske, te  programskim partnerima, zamjenica župana je naglasila da je projekt LIKE - Like Living on the Karst Edge već 4. projekt zaštite prirode i okoliša u nizu u kojemu Istarska županija obnaša ulogu vodećeg partnera.

"Istarska županija je u proteklom, desetogodišnjem razdoblju konstantno razvijala i širila iznimno uspješnu partnersku strukturu sa slovenskim i hrvatskim stručnim institucijama koje se bave zaštitom krša. Pogranično područje krša svjetski je poznat prirodni potencijal, kojeg ćemo nizom aktivnosti u ovom projektu pokušati zaštititi, steći brojne nove znanstvene spoznaje, ali i osigurati njegovo održivo korištenje i gospodarski napredak", kazala je Ćakić Kuhar.

Nakon uspješno realiziranih projekata Underground istria www.underground-istria.eu  (2008), Karst Underground protection - KUP, http://www.project-kup.org/ (2010 do 2012) i projekta ŽIVO! www.speleo-house.eu (2014 do 2016), ova značajna sredstva omogućit će daljnju realizaciju ideje Istarske županije o unaprijeđenju krškog područja Ćićarije, valoriziracije prorodne vrijednosti tog područja, te stavljanje istih u funkciju općeg društvenog i gospodarskog razvoja.

Projektne aktivnosti projekta LIKE i dalje su usmjerene na razvoj Znanstveno edukacijskog centra Speleo kuća www.speleo-house.eu, kao svojevrsne krune dosadašnjeg višegodišnjeg rada Istarske županije na zaštiti i unaprijeđenju prirodnih potencijala istarskog krša. Kako bi osigurali veću prisutnost djece, mladih i svih ostalih skupina na područje Ćićarije, projektom će se izraditi veći broj edukacijskih Programa koje će provoditi stručno i osposobljeno osoblje projektnih partnera tijkom i nakon završetka projekta.

Istarska županija osigurat će izradu stručnih podloga potrebnih za uspostavu regionalnog parka Ćićarija kao najveće regionalne kategorije zaštite. Ideja o uspostavi regionalnog parka Ćićarija prisutna je unazad 10 godina, a donošenjem Izmjena i dopuna Prostornog plana granice parka unesene su u temeljni dokument prostornog planiranja u obuhvatu od 9.713 ha.

Projekt predviđa izradu brojnih Planova upravljanja za zaštićene biljne i životinjske vrste, najčešće endeme područja ili ugrožene Natura 2000 vrste, provođenje brojnih radionica za lokalno stanovištvo, testne košnje travnjaka i uklanjanje invazivnih vrsta, organizaciju javno društvenih događanja, eksurzija, kao i aktivnosti promocije prirodnih vrijednosti i ljepota područja provođenjem medijske kampanje.

Projekt LIKE će se provesti u partnerskom odnosu sa Zavodom za zaštitu prirode Republike Slovenije, Sveučilištem Univerza na Primorskem iz Kopra, Općinom Kopar, Prirodoslovnim muzejem iz Rijeke, udrugom za promatranje ptica BIOM iz Zagreba, udrugom za promatranje ptica DOPPS iz Ljubljane, te našom Javnom ustanovom za  za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Istarske županije, JU Natura Histricom.

Suradničke ustanove u projektu su Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP), Javna ustanova Park prirode Učka, te agro-turistička zadruga Bržanija.

Galerija fotografija