Župan Flego na 3. Danima proširenja EU

Župan Flego na 3. Danima proširenja EU

Istarski župan Valter Flego sudjelovao je jučer, u Bruxellesu, na 3. Danima proširenja Europske unije, u organizaciji Odbora regija. Riječ je o forumu na kojem predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti zemalja članica, zajedno sa savjetodavnim odborima i radnim skupinama, raspravljaju o konceptu proširenja EU.  Župan Flego, kojeg je ALDE stranka predložila, a Odbor regija prihvatio, za člana Zajedničkog savjetodavnog odbora (Joint Consultative Committee - JCC), prisustvovao je i sastancima koji se tiču pristupanja Srbije Europskoj uniji. Naime, JCC je odbor koji prati, usmjerava i konzultira potencijalne države članice na njihovom putu prema pridruživanju EU, a unutar njega istarski je župan zadužen za Srbiju.

Tijekom sastanaka, kojima su prisustvovali i predstavnici Europske komisije, pregovarački tim iz Srbije zadužen za pregovaračke procese i otvaranje poglavlja, rezimirao je postignuto u proteklih godinu dana. Također, raspravljalo se i o još neotvorenim poglavljima.

Tom je prilikom, župan Flego govorio o svijetlim iskustvima Istre, posebice o temeljnim vrijednostima, poput dvojezičnosti, multikulturalnosti i multietničnosti. Ujedno, na prijedlog župana Flega, prihvaćeno je da se sljedeći susret JCC-a na temu uključenosti manjinskih zajednica u sve sfere društva, održi na jesen u Vojvodini, s kojom je Istra pobratimljena.

"S prijateljskom regijom Vojvodinom želimo unaprijediti suradnju, a EU fondovi i zajednički projekti za to su sjajna prilika", kazao je župan podsjetivši kako je Istra bila najuspješnije hrvatska regija u povlačenju sredstava u pretpristupnom razdoblju.

Nadalje, za Odbor regija, smatra župan Flego, uloga lokalnih i regionalnih predstavnika u procesu proširenja je vrlo važna. Naime, oni su u mogućnosti predstaviti vlastita iskustva, prednosti članstva, kao i poticati zemlje kandidatkinje da iskoriste instrumente koje nudi EU. Iz tog razloga, župan je uputio apel Europskoj komisiji da se u procese pregovaranja, pored državnih tijela, maksimalno uključe i regionalne i lokalne vlasti koje su najbliže građanima i time najbolje upoznate s njihovim problemima i potrebama.

"U procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, upravo je to bio najveći problem. Županije i gradovi nisu bili uključeni o procese, te nisu imali nikakva saznanja o tijeku pregovaranja, kao ni o tome što to za njih konkretno znači. Sad je vrijeme da se na slučaju Srbije spomenuto ispravi", istaknuo je župan Flego  s čime su se prisutni složili, a predstavnici Europske komisije i prihvatili.