Predstavljen novi koncept suradnje i uređivanja Istrapedije

Predstavljen novi koncept suradnje i uređivanja Istrapedije

Na konferenciji za novinare, održanoj danas u sjedištu istarske županije, u Puli, pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, predsjednik Istarskog povijesnog društva Maurizio Levak i ravnateljica Istarske kulturne agencije - IKA Aleksandra Vinkerlić predstavili su novi koncept suradnje i uređivanja Istrapedije, prve regionalne virtualne enciklopedije.

Kako je u uvodnom dijelu podsjetio pročelnik Torbica, Istrapedia je nastala nakon Istarske enciklopedije, jednog od najvećih izdavačkih projekata s ovih prostora, sa željom da komunikacijski doprije do svake obitelji, imajući posebno u vidu nove tehnološke napretke.

"Zahvaljujući ravnateljici IKA-e i predsjedniku Istarskog povijesnog društva, došli smo na ideju da kvalitetu Istrapedije dignemo na jednu još višu razinu i da uključimo što veći broj stručnjaka. Drago mi je što će u narednih četiri godina, sljedeći korak biti izrada ne više Istarske enciklopedije, već Istarskog leksikona kako bi neka općeprihvaćena znanja o Istri i redefinirali i na neki način predstavili široj javnosti", naglasio je Torbica.

Ravnateljica Vinkerlić je istaknula kako je Istrapedia ispunjena sadržajima vezanim uz istarsku povijest, kulturu, znanost i umjetnost, a na njoj se, pored tekstualnih zapisa, za određene pojmove nalaze i fotografije, video materijali te audio zapisi.

"Istrapedia je projekt Istarske županije, kojeg provodi IKA u okviru svojeg programa virtualne baštine, a od danas uz partnerstvo Istarskog povijesnog društva. Na Istrapediji je moguće pronaći sve ono što je važno za našu regiju, sve ono što ne smije biti zaboravljeno i izgubljeno, kao i sve ono što želimo sačuvati koristeći suvremene medije", rekla je Vinkerlić dodajući kako za sada virtualna enciklopedija broji nekoliko tisuća pojmova, odnosno natuknica, fotografija, audio i video zapisa.

Još jedna posebnost Istrapedije, nastavila je ravnateljica IKE-e, je činjenica da je ona živa enciklopedija, koja se neprestano uređuje i nadopunjuje.

Zadovoljstvo budućom suradnjom na projektu Istrapedije istaknuo je i predsjednik Istarskog povijesnog društva Levak predstavivši budući uređivački koncept.

"Krenut ćemo u jedno oživljavanje i osuvremenjivanje što je potrebno prije svega iz tehničkih razloga s obzirom da je Istrapedia nastala prije nekih deset godina i mnogo se toga promijenilo na području suvremenih komunikacija. Istapedia će imati svog glavnog urednika i stručnu redakciju, prije svega osobe s područja povijesti i povijesti umjetnosti", pojasnio je Levak koji je ujedno najavio redizajn u vizualnom i sadržajnom smislu.

Na kraju konferencije, predsjednik Istarskog povijesnog društva Maurizio Levak i ravnateljica Istarske kulturne agencije - IKA Aleksandra Vinkerlić potpisali su Sporazum o suradnji između IKA-e i Istarskog povijesnog društva.

Galerija fotografija