Otvoren prvi muzej istarskog maslinovog ulja u Hrvatskoj

Otvoren prvi muzej istarskog maslinovog ulja u Hrvatskoj

U centru Pule, u Prolazu sv. Teodora danas je svečano otvoren muzej maslinarstva "Museum Olei Histriae" - Kuća istarskog maslinovog ulja, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Svečanosti su, uz brojne uzvanike, prisustvovali i istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kako je, na samome početku, rekla inicijatorica projekta Lorena Boljunčić ideja o otvaranju Muzeja rodila se još prije sedam godina kada je prvi puta odnijela masline iz obiteljskog maslinika na preradu i kada ju je opčinila prerada maslinovog ploda u tekuće zlato.

"Muzej se sastoji od tri glavna dijela: izložbeno-edukativnog prostora, prostora za degustaciju te prodajnog prostora u kojem svoja ulja nudi više od 20 renomiranih maslinara", objasnila je Boljunčić ujedno zahvalivši svima koji su podržali projekt.

Čestitke na otvorenju muzeja uputio je i župan Flego navodeći da je Istra najturističkija hrvatska regija, no kako po BDP-u turizam nije na prvom mjestu, već trećem, nakon proizvodnje i trgovine.

"Muzej spaja tri područja - proizvodnju, trgovinu i turizam te je odabran odličan dan za njegovo otvorenje, Dan Europe, a sam će projekt nedvojbeno polučiti veliki uspjeh", istaknuo je župan.

Gradonačelnik Miletić je, pak, kazao kkao je Muzej jedna sasvim nova ponuda ne samo za brojne turiste, već i za sve koji žive na ovom području.

"Ponosni smo što u Istri danas imamo jedan reprezentativan muzej posvećen maslinarstvu i istarskom maslinovog ulju, a posebice stoga što se nalazi u samoj starogradskoj jezgri Pule kojoj gravitiraju sve brojniji turisti", poručio je gradonačelnik.

Kuća istarskog maslinovog ulja smještena je u revitaliziranoj industrijskoj zgradi s početka 20. stoljeća. U svom muzejskom dijelu obrađuje povijest maslinarstva u Istri od rimskog razdoblja preko srednjeg vijeka do 20. stoljeća. Poseban naglasak stavljen je na sadašnjost, kvalitetu i sastav maslinovog ulja, utjecaj na zdravlje te suvremeni način njegove prerade.

U sklopu Kuće istarskog maslinovog ulja u reprezentativnom prostoru od 500 četvornih metara nalaze se degustacijske sale i prodajni prostor s velikim izborom najcjenjenijih maslinovih ulja ovih prostora.

Galerija fotografija