8. i 9. svibnja 4. Festival multikulturalnosti

8. i 9. svibnja 4. Festival multikulturalnosti

Na današnjoj konferenciji za novinare, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, pročelnik za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Valerio Drandić i pročelnik za kulturu Vladimir Torbica najavili su 4. Festival multikulturalnosti, koji se održava sljedeći tjedan, u ponedjeljak 8. i utorak 9. svibnja u Domu hrvatskih branitelja u Puli.

Festival multikulturalnosti organizira se u povodu Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja s ciljem promoviranja istarskog kulturnog bogatstva i međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je jedan od temelja Europske unije.

"Amaterske udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije dvodnevnim prigodnim programom predstavit će svoje kulturno stvaralaštvo, dio tradicije, svoje pjesme, običaje i kulturu svog naroda", istaknula je zamjenica Rajko.

Na Festivalu će nastupiti 14 udruga koje predstavljaju manjinske nacionalne zajednice, s područja Istre. Nakon prošlogodišnjeg iskustva održavanja festivala na otvorenom, odlučeno je da se festival vratiti u prostore Doma hrvatskih branitelja, a novina je to što će festival trajati dva dana.

Pročelnik Drandić je naglasio kako je manifestacija od samog početka iznimno dobro prihvaćena: "Predijelili smo festival u dva dana jer je interes manjina uvijek bio prevelik da bismo sve njihove želje i aktivnosti predstavili u jednoj večeri, uvažavajući njihovu potrebu da pokažu čime su se bavili i što su sve u godinu dana uvježbali".

Otvorenje 4. festivala multikulturalnosti održat će se u ponedjeljka, 8. svibnja 2017. godine, s početkom u 18,00 sati s programom "Upoznajte kulturnu baštinu nacionalnih manjina". Predstavljanje literarnih djela, izložbom likovnih i umjetničkih radova, narodnih nošnji i nacionalnih jela te ostalih bogatstava nacionalnih obilježja.

Druga večer, utorak, 9. svibnja započet će u 19,00 sati kad će se amaterske udruge nacionalnih manjina Istarske županije predstaviti programom "Pjesmom i plesom kroz bogatu kulturnu baštinu nacionalnih manjina".

"To su prvenstveno folklorni ansambli, koji će pjesmom i plesom uveseljavati sve prisutne", istaknuo je pročelnik Drandić.

Pročelnik za kulturu Vladimir Torbica se, pak, osvrnuo upravo na multikulturni aspekt Festivala: "Na jednom lijepom, ali malom prostoru kao što je Istra, sve nacionalne zajednice stvarno skladno funkcioniraju i ne žive jedna pokraj druge, već ono što je ključno za Istarsku županiju, žive jedni s drugima".

Na Festivalu će nastupiti:

- DRUŠTVO PEROJSKIH CRNOGORACA "PEROJ 1657"

- DEMOKRATSKA ZAJEDNICA MAĐARA HRVATSKE - UDRUGA ZA ISTRU - PULA

- KLUB SRBA ISTARSKE ŽUPANIJE

- KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO "BOSNA" ISTARSKE ŽUPANIJE

- MAĐARSKO KULTURNO DRUŠTVO "MORICZ ZSIGMOND"

- MAKEDONSKI KULTURNI FORUM

- MAKEDONSKO KULTURNO DRUŠTVO "SV. KIRIL I METODIJ"

- NACIONALNA ZAJEDNICA BOŠNJAKA ISTRE

- PREDŠKOLSKA USTANOVA DJEČJI VRTIĆ - "VESELA KUĆA - ASEANDO CHER"

- SLOVENSKO KULTURNO DRUŠTVO "ISTRA"

- SRPSKO KULTURNO DRUŠTVO ISTRE "NIKOLA TESLA"

- UDRUGA ROMA ISTRE

-ZAJEDNICA ALBANACA ISTARSKE ŽUPANIJE

- ZAJEDNICA SRBA ISTARSKE ŽUPANIJE

Galerija fotografija